Kachna nadivoko
Seznam surovin
- kachna 1 kus
- máslo 100 gramů
- slanina 80 gramů
- mrkev 3 kusy (menší)
- celer 1 kus (malý)
- petržel kořenová 1 kus (malá)
- cibule 1 kus
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- víno červené 1 sklenice (dobré)
- ocet 1 lžíce
- nové koření 10 kuliček
- pepř 10 kuliček
- jalovec 6 kuliček
- bobkový list 2 kusy
- hřebíček 3 kusy
- cukr 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
Všechno koření v hmoždíři nahrubo roztlučeme. Očištěnou vykuchanou kachnu omyjeme, osušíme rozčtvrtíme, potřeme částí tlučeného koření, zakryjeme a uložíme na 1 - 2 dny v chladu. Odleželou kachnu prošpikujeme slaninou nakrájenou na nudličky a osolíme. V pekáči rozehřejeme polovinu másla, přidáme celer nakrájený na větší nudličky, na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a zeleninu orestujeme. Vmícháme cukr a jakmile směs začne hnědnout, vložíme do pekáče připravenou kachnu. Zakryjeme ji, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a dusíme ve vlastní šťávě asi 30 minut. Pak kachnu podlijeme naběračkou horké vody, přidáme ocet, zbytek koření a na kolečka nakrájenou cibuli a kachnu dále pozvolna dusíme doměkka.
Mezitím v pánvi rozehřejeme zbylou polovinu másla, zaprášíme ho hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Měkkou kachnu vyjmeme, omáčku v pekáči zahustíme připravenou jíškou, zředíme trochou horké vody, přidáme červené víno a promícháme. Omáčku dochutíme octem, solí a cukrem, povaříme a na závěr přecedíme.
Kachnu naporcujeme, vložíme zpět do omáčky a necháme přejít varem. Podáváme ji s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Načítám komentáře...