Kachní paštika s koňakem
Seznam surovin
- kachní vnitřnosti 500 kusů (játra - mohou být i husí, nebo kuřecí)
- mléko 250 mililitrů
- koňak (40%) 20 mililitrů (dá se nahradit Metaxou, nebo brandy)
- víno portské 20 mililitrů
- máslo 130 gramů (změklé)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- olej olivový
- slanina anglická
Postup přípravy
Játra dobře omyjeme, odblaníme a nakrájíme na maličké kousky. Do mísy k nim přilijeme mléko, ve kterém je necháme odležet minimálně hodinu, nejlépe přes noc. Poté mléko scedíme a k játrům přilijeme zhruba po dvou centilitrech koňaku (nebo brandy) a portského vína. Promícháme, necháme chvíli odpočívat a rozdělíme na dvě poloviny.
Jednu polovinu vykoupaných jatýrek orestujeme na oleji na pánvi do změny barvy (nemusí být doměkka, stačí, když ztuhnou a srazí se) a necháme vychladnout. Druhou polovinu rozmixujeme s rozměklým máslem, solí a pepřem dohladka. Do hladké umixované směsi přidáme vychladlá orestovaná játra a zamícháme.
Formu vyložíme dlouhými plátky slaniny, naplníme směsí a několikrát sklepneme. Plátky slaniny můžeme položit i svrchu, aby paštika držela tvar. Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80 - 100 °C asi 40 minut. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout.
Paštiku podáváme nakrájenou na silnější plátky spolu se švestkovým povidly, opečenou bagetkou, zdobené snítky pažitky vcelku.
Načítám komentáře...