Kachní stehna pečená na letních jablkách
Seznam surovin
- kachní maso 4 porce (4 stehna)
- jablka 4 kusy (letní, zralá)
- víno červené 5 decilitrů
- jíška (instantní, tmavá, množství podle potřeby)
- kmín (mletý nebo drcený)
- skořice (mletá)
- sůl
Na zelí:
- zelí červené 1/2 kusu
- cibule 1 kus
- cukr 2 lžíce (nebo i více)
- tuk 3 lžíce (nejlépe sádlo)
- mouka pšeničná hrubá 1 lžíce
- ocet vinný
- sůl
Postup přípravy
Kachní stehna očistíme, osolíme a okořeníme kmínem a troškou skořice. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na osminky a rozložíme na dno pekáčku. Položíme na ně okořeněná stehna, vše podlijeme vínem, přiklopíme, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 60 minut. Pak pekáček odklopíme a stehna dopečeme dozlatova. Během pečení maso průběžně podléváme podle potřeby vodou a přeléváme výpekem.
Upečená stehna a jablka opatrně vyjmeme a uložíme v teple. Pekáček s výpekem postavíme na sporák a výpek přivedeme k varu (je-li tekutiny málo, přilijeme trochu vody). Vše povaříme, zahustíme instantní jíškou a přecedíme. Stehna s jablky rozdělíme na talíře, přidáme zelí, přelijeme omáčkou z pekáčku a podáváme s knedlíky (houskovými, karlovarskými nebo bramborovými).
Zelí: V kastrolu rozehřejeme tuk a lehce na něm osmahneme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme zelí nakrájené na nudličky, osolíme, osladíme a trochu podlijeme vodou. Kastrol přiklopíme a zelí dusíme doměkka. Pak ho dochutíme vinným octem, solí a cukrem, zaprášíme hrubou moukou, promícháme a krátce povaříme.
Načítám komentáře...