Kachní stehýnka netradičně
Seznam surovin
- kachní maso 2 kusy (stehna)
- rozmarýn 2 větvičky (nebo tymián)
- sůl (dle chuti)
- kmín (dle chuti)
- sádlo (kachní nebo vepřové)
Postup přípravy
1. KROK: Stehna ve spodní části nařízněte a maso důkladně odřežte od kosti až ke kloubu. Ten pak prořízněte a krouživým pohybem kost oddělte.
2. KROK: Místo odstraněné kosti vložte větvičku bylinky (tymiánu nebo rozmarýnu) a maso svažte kuchyňskou nití do úhledného tvaru.
3. KROK: Stehýnka nyní důkladně osolte, posypte celým kmínem a zakryté kuchyňskou fólií nechte (nejlépe přes noc) odležet v chladu, aby sůl a vůně koření dobře prostoupily masem. Druhý den stehna
omyjte a osušte (nesmí na nich zůstat ani sůl a už vůbec ne kmín).
4. KROK: Sádlo v hrnci rozpusťte a rozehřejte na 130 °C. Vložte do něj osušená stehna. Obě musí zůstat pod hladinou rozpáleného tuku.
5. KROK: Hrnec vložte do trouby předehřáté na 130 °C a stehna nechte konfi tovat 2 až 2 a půl hodiny, až změknou. Nechcete-li je hned konzumovat, přemístěte je do zavařovací sklenice a zalijte horkým
sádlem. Uzavřete víčkem a nechte nejprve vychladnout. Pak je dejte do ledničky, kde vydrží (pokud to ovšem vydržíte vy) víc než měsíc. Pro okamžitou konzumaci je třeba konfi tovaná stehna ještě dopéct pod grilem, aby se na nich udělala krásně zlatavá a křupavá kůrčička. Podávat je poté můžete
podle chuti (s dušeným zelím a knedlíky nebo s pečenými jablky, jak si na nich pochutnává David). Konfi tované a v sádle zalité kachní maso je skvělou zálohou pro případ nenadálé návštěvy či třeba slavnostní příležitosti. Nejenže ušetří čas, ale je také méně tučné než klasicky upečená kachna.
Načítám komentáře...