Kachní tataki v pomerančovo-sójové omáčce
Seznam surovin
- kachní maso 4 kusy (prsa)
- citron 1 kus
- saké 4 lžíce
- víno rýžové 2 lžíce (mirin)
- pomerančová marmeláda 2 lžíce
- pórek 2 kusy
Na omáčku:
- sójová omáčka 2 lžíce (světlá)
Postup přípravy
1. Kachní prsa potřete citronem, snažte se při tom šťávu a dužinu do masa vetřít. Položte prsa kůží dolů na suchou pánev a na mírném plameni je opékejte buď 5 minut, nebo dokud nezačnou pouštět tuk. Zatímco se maso opéká, připravte do menšího kastrůlku sójovou omáčku, saké a mirin. Přiveďte k varu a odstavte. Jakmile omáčka zchladne, přidejte marmeládu a rozmíchejte ji.
2. Do větší mísy nalijte ledovou vodu, pokud máte, přidejte i kostky ledu. Maso z pánve vložte na vteřinu do ledové vody, čímž zastavíte proces varu. Osušte je v kuchyňské papírové utěrce a setřete i z pánve všechen tuk, který maso pustilo. Maso položte na pánev kůží nahoru a opékejte pod pokličkou 5 minut. Pak ho opět ponořte do ledové vody, osušte a celý proces opékání opakujte tak dlouho, dokud nebude upečené podle vaší chuti. Po vytažení z ledové vody pohmatem poznáte, že hodně měkké maso je uvnitř ještě syrové. Jakmile jste s propečením spokojeni, nakrájejte prsa na tenké plátky. Pórek nakrájejte podélně natenko, chvilku poduste na pánvi pod pokličkou a servírujte s kachními prsy a pomerančovou omáčkou.
Poznámka k receptu
Tataki je japonský způsob rychlého opečení masa či ryby, nakrájení na tenké plátky a marinování v omáčce z octa či sójové omáčky. Kombinace kachního masa s nasládlým pórkem a pikantní pomerančovou omáčkou má široké spektrum chutí.
Načítám komentáře...