Pečená kachna plněná
Seznam surovin
- kachna 1 kus
- jablka 1 kus
- žampiony 3 kusy (malé)
- kopřivy 1 hrst (nebo jiných jarních bylinek)
- houska 300 gramů (sušená, na kostičky nakrájená)
- vejce 2 kusy
- mléko 1 decilitr
- mouka pšeničná hrubá 50 gramů
- krupice 50 gramů
- máslo 10 gramů (na přelití)
- cibule červená 300 gramů
- cibule šalotka 10 kusů
- ocet Balsamico
- tymián
- kmín (drcený)
- zázvor (mletý)
- sůl
- petržel kadeřavá/kudrnka
- olej olivový
- cukr třtinový
Postup přípravy
Kachnu očistíme, omyjeme a povrch nasolíme hrubou solí, posypeme drceným kmínem a lehce i zázvorem. Kachnu zlehka nasolíme i zevnitř, naplníme na kousky nakrájeným jablkem, šalotkou, malými očištěnými žampiony, listy kopřivy a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme zvolna, aby se kachna nevysušila.
Na žemlové knedlíky zaděláme těsto ze suché housky, hrubé mouky, vajec, sněhu z bílků a čerstvých kopřiv a zelené petrželky. Knedlík vaříme v páře a servírujeme přelitý přepuštěným máslem.
Tradiční červené dušené zelí má být sladké, zahuštěné.
Jinou variantou přílohy je červená cibulka se šalotkou s karamelizovaným balsamikem a tymiánem: červenou cibulku nakrájíme na měsíčky tak, aby se dobře oddělovaly jednotlivé vrstvy, stejným způsobem nakrájíme šalotku, obojí dáme zpěnit na malé množství olivového oleje, přidáme lístečky tymiánu a zalijeme balsamikovým octem, přidáme sůl a třtinový cukr a vaříme tak dlouho, až se nám balsamiko zredukuje a zhoustne. Dochutíme tak, aby cibulka byla nasládlá.
Načítám komentáře...