Pečená kachna s kaštanovou nádivkou
Seznam surovin
Na nádivku:
- jedlé kaštany 12 kusů (vařené)
- kachní vnitřnosti (játra, lze vynechat)
- vejce 3 kusy
- houska 4 kusy
- máslo 150 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- strouhanka 30 gramů (nebo i trochu více)
- petržel hladkolistá 1 hrst (nasekaná)
- cukr 1 špetka
- muškátový květ (na špičku nože)
- sůl
Postup přípravy
Housky nakrájíme na kostky a zalijeme je mlékem. V míse utřeme změklé máslo do pěny. Postupně k němu přimícháme žloutky, namočené housky, které nejdříve dobře vymačkáme, a nadrobno nakrájená játra. Směs osolíme, ochutíme cukrem a muškátovým květem, vmícháme oloupané a nasekané uvařené kaštany a petrželku, zahustíme strouhankou a na závěr zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
Očištěnou vykuchanou kachnu omyjeme, osušíme a dutinu naplníme nádivkou. Otvor zašijeme nebo sepneme jehlami, kachnu na povrchu osolíme, položíme do pekáčku a obložíme kousky másla. Vložíme ji do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme za průběžného podlévání vodou (ne moc, aby se utvořila křupavá kůrčička) a přelévání vypečenou šťávou asi 2 hodiny dozlatova.
Hotovu kachnu naporcujeme a podáváme s vařenými nebo opečeným bramborami. Každou porci ještě můžeme ozdobit vařenými nebo pečenými kaštany.
Načítám komentáře...