Pečená kachní játra foie gras
Seznam surovin
- kachní vnitřnosti 100 gramů (játra, foie gras)
- sůl
- pepř bílý (mletý)
Příloha z jablek a švestek:
- jablka 1/2 kusu (sladké)
- švestky sušené 3 kusy (vypeckované)
- máslo 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- víno bílé 100 mililitrů (suché )
Omáčka z červeného vína:
- víno červené 50 mililitrů
- cukr krupice 1 lžíce
- vývar kuřecí 100 mililitrů
- máslo 1 lžíce
Postup přípravy
Příprava jater: Perfektně vychlazená játra rozlomíme od sebe a nakrájíme je šikmo na silnější plátky. Použijeme k tomu horký nůž. Před vlastním opékáním dáme do lednice, aby zůstala podchlazená.
Příloha ze zkaramelizovaných jablek a švestek: Jablka zbavíme jádřinců a pokrájíme je na větší kostky. Opečeme je v hrnci na lžíci másla, přidáme lžíci cukru a napůlené sušené švestky. Podlijeme trochou bílého vína, promícháme, víno necháme odvařit a jablka zkaramelizovat.
Omáčka z červeného vína: Asi půl deci červeného vína vlijeme do rendlíku, přidáme lžíce cukru a necháme svařit na hustý sirup. Přidáme asi deci nesoleného kuřecího vývaru a opět necháme svařit asi na polovinu. Přidáme velkou lžíci másla pro zjemnění omáčky, sejmeme z plotny a metličkou vyšleháme.
Pečení foie gras: Játra pečlivě a rovnoměrně osolíme z obou stran. Rozpálíme pánev a nasucho je začneme opékat, játra sama pustí dostatek tuku. Pečeme jen krátce, stačí do zlatavé barvy.
Servírování:Krátce přihřejeme jablíčka a naaranžujeme je do kruhové formičky na talíř. Formičku odstraníme a na jablíčka (nebo vedle nich) položíme kusy opečených jater. Přelijeme ozdobně
omáčkou.
Načítám komentáře...