Pečená kachýnka s rybízovými jablky
Seznam surovin
- kachna 1 kus (okolo 2 kg)
- jablka 5 kusů
- víno bílé 2 decilitry
- cibule 1 kus
- zavařenina rybízová 3 lžíce
- mandle 2 lžíce (loupané)
- med 2 lžíce
- ocet jablečný 1 lžíce
- šalvěj 2 snítky
- jalovec 3 kuličky (celý)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Kachnu omyjeme a důkladně očistíme od zbytků peří. Osolíme ji a opepříme uvnitř dutiny i na povrchu. Oloupané jablko zbavené jádřince nakrájíme společně s oloupanou cibulí na osminky a směsí naplníme dutinu kachny. Otvor zajistíme jehlou a kachnu dusíme zakrytou v pekáčku s lístky šalvěje v troubě vyhřáté na 170 °C 2,5 hodiny. Během dušení kachnu pravidelně podléváme horkou vodou a vínem, maso propichujeme vidličkou a tuk sbíráme do hrnečku. Měkkou kachnu odkryjeme a pečeme 15 minut.
Ze zbylých jablek vykrojíme jádřince a dužninu mírně vydlabeme. Otvor naplníme rybízovou zavařeninou smíchanou s mandlemi a naplněná jablka přidáme ke kachně.
Ocet promícháme s medem a směsí potřeme kachnu. Teplotu zvýšíme na 190 °C a pečeme bez poklice ještě 15 minut dokřupava a dozlatova. Kachnu rozdělíme na čtyři porce a každou na talíři doplníme pečeným jablkem.
Načítám komentáře...