Pekingská kachna I
Seznam surovin
- kachní maso 2 kusy (čtvrtky)
- zázvor (čerstvý 4 cm)
- švestky 6 kusů (nebo blumy)
- švestky sušené 2 kusy
- okurka salátová 2 kusy
- cibulka jarní 4 kusy
- víno 2 lžíce (švestkové)
- paprička chilli červená 1 kus
- sójová omáčka 1 lžíce (tmavá)
- voda 280 mililitrů (vroucí)
- olej sezamový
- cukr třtinový 3 lžíce
- pomerančová kůra (z 1/2 pomeranče)
- omáčka hoisin 2 lžíce
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 160 °C. Kachní čtvrtky omyjte, osušte papírovou utěrkou a položte do pekáčku. Zázvor nakrájejte na plátky. Do masa důkladně vetřete koření, posypte solí a jemně ji vmasírujte. Na stehna položte kolečka zázvoru, pekáč přikryjte alobalem a dejte do trouby. V průběhu pečení maso kontrolujte, sbírejte přebytečný tuk a pečte doměkka. Před koncem doby pečení zvyšte teplotu na 200 °C, pekáč odkryjte a nechte 10 minut upéct kůrku dokřupava.
2. Připravte omáčku. Do rendlíku nalijte sójovou omáčku a švestkové víno, přidejte cukr, koření, nakrájenou chilli papričku, pomerančovou kůru a sušené švestky. Blumy či švestky nakrájejte a přidejte do rendlíku. Směs přiveďte k varu, stáhněte teplotu a nechte omáčku provařit. Ochutnejte, případně přislaďte či přidejte chilli papričku a pak rozmixujte dohladka. Omáčku nechte zchladnout, přilijte hoisin a promíchejte.
Poznámka k receptu
Přestože pečená kachna se zelím a knedlíkem patří k národním pokladům české kuchyně, občas se vyplatí vyzkoušet stejnou surovinu v úplně odlišných chuťových kombinacích.
Načítám komentáře...