Staročeská kachna se zelím
Seznam surovin
- kachna 1 kus
- jablka 5 kusů (menší)
- zelí červené 1 kus (menší hlávka)
- tuk 60 gramů
- cibule 1 kus
- víno červené 1 decilitr (dobré)
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- cukr (podle chuti)
- ocet (podle chuti)
- kmín
- sůl
Postup přípravy
Očištěnou kachnu omyjeme, osušíme a osolíme ji uvnitř i na povrchu. Posypeme ji kmínem a vnitřní otvor naplníme omytými neoloupanými jablky. Otvor zašijeme nebo sepneme jehlami, kachnu vložíme do pekáčku hřbetem nahoru, podlijeme sběračkou vody, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 1 hodinu za občasného přelévání vypečenou šťávou. Pak kachnu obrátíme, propícháme vidličkou, aby se z ní během pečení vypekl tuk (je-li kachna méně tučná, přidáme k ní ještě lžíci tuku), a dále pečeme za průběžného podlévání vodou a přelévání vypečenou šťávou. Asi 20 minut před koncem pečení kachnu odkryjeme a zvýšíme teplotu, aby se na povrchu vytvořila křupavá kůrčička.
Zatímco se kachna peče, zpěníme na rozehřátém tuku oloupanou a jemně nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné zelí nakrájené najemno, okmínujeme, osolíme a dusíme pod pokličkou doměkka. Pak zelí ochutíme octem, červeným vínem a cukrem, zaprášíme ho hladkou moukou, promícháme a povaříme.
Upečenou kachnu naporcujeme a podáváme se zelím. Nejlepší přílohou je houskový knedlík.
Načítám komentáře...