Kapoun po burgundsku
Seznam surovin
- kapoun 1/2 kusu
- slanina 80 gramů
- máslo 2 lžíce
- olej olivový 2 lžíce (panenský)
- mrkev karotka 1 kus
- celer 80 gramů
- petržel kořenová 80 gramů
- cibule šalotka 1 kus (malá)
- celer řapíkatý 1 kus (malý)
- kompot brusinkový 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl
- pepř
- víno červené 300 mililitrů (suché)
- vývar kuřecí 500 mililitrů
- bobkový list 1 list (celý)
- nové koření 2 kuličky (celé)
- tymián 1 snítka
Na ratatouille:
- paprika červená 1 kus
- paprika žlutá 1 kus
- lilek 1/2 kusu
- cuketa 1/2 kusu
- pažitka 10 snítek
- olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Porcování: Kapouna rozpůlíme podél prsní kosti, oddělíme stehna od prsní části, stehno v kloubu nařízneme a rozdělíme na dvě poloviny, horní část křídla odsekneme a použijeme ho na vývar, zbylou část křídla oddělíme od prsní části, prso rozpůlíme.
Jednotlivé očištěné porce kapouna pečlivě osolíme ze všech stran. Opepříme čerstvě mletým pepřem. V kastrolu rozpálíme kvalitní olivový olej. Přidáme část másla, které pomůže na porcích masa vytvořit chutnou kůrku. V rozpáleném tuku opečeme porce kapouna z obou stran dohněda. Opečené porce kapouna vyjmeme z kastrolu a dáme stranou. Slaninu nakrájíme na kostičky. Nakrájenou slaninu dáme do kastrolu s výpekem z kapouna. Mrkev nakrájíme na kostičky a přidáme k rozškvařené slanině, zarestujeme. Očištěný celer a petržel také nakrájíme na kostičky a přidáme do kastrolu. Přidáme divoké koření: bobkový list, tymián a nové koření. Vše pořádně zarestujeme dohněda pro výraznější chuť omáčky. Šalotku nakrájíme najemno a přidáme do kastrolu k zeleninové směsi. Nakonec nakrájíme na malé kostičky řapíkatý celer a také přidáme k restované zelenině. Zarestovanou zeleninu posypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat, omáčka získá silnější chuť. Jakmile cukr zkaramelizuje, přidáme brusinkový kompot. Znovu necháme zkaramelizovat. Takto připravený základ omáčky zalijeme červeným vínem a kuřecím vývarem. Nakonec přidáme porce opečeného kapouna, ale pozor, kapoun nesmí být úplně ponořený. Nacháme vařit, aniž bychom kastrol přikrývali. Kapouna necháme vařit při mírném plameni. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Jednotlivé porce kapouna v omáčce otočíme a vaříme, dokud není maso měkké. V případě potřeby přilijeme trochu červeného vína a vývaru.
Měkké porce kapouna vyjmeme z kastrolu a položíme stranou na talíř, abychom mohli dodělat omáčku. Z omáčky v kastrolu vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme. Podle potřeby, je-li omáčka hustá, přilijeme vývar. Rozmixovanou omáčku propasírujeme přes jemné síto. Do omáčky přidáme trochu másla na zjemnění a červeného vína a dále již nevaříme.
Příloha, zeleninová ratatouille: na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej, papriky nakrájíme na kostičky a dáme na pánev, nesolíme, ani nepepříme. Z lilku odkrojíme oba konce, pak nakrájíme na plátky a na větší kostky a přidáme k restované paprice. Promícháme, zarestujeme. Cuketu také nakrájíme na kostky a přidáme na pánev (lilek a cuketu nemícháme při krájení dohromady, protože každý druh zeleniny potřebuje jinou dobu na změknutí). Pažitku nakrájíme na větší kousky. Zeleninu na pánvi zakápneme olivovým olejem a přidáme nasekanou pažitku, promícháme. Zelenina by měla zůstat i po zarestování příjemně křupavá. Nakonec osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Servírování: Do hlubokého talíře dáme kruhové tvořítko, do kterého postupně lžící vkládáme ratatouille a trochu ji stlačíme, aby i po jeho odstranění zůstala hezky vcelku. Přidáme porce kapouna, přelijeme omáčkou a dozdobíme bobkovým listem, pokrm je hotov.
Načítám komentáře...