Kohout na víně
Seznam surovin
- kohout 1,5 kilogramu (nebo kuře)
- vývar kuřecí 5 decilitrů (nebo vody)
- víno červené 2,5 decilitru (kvalitní, suché)
- slanina 100 gramů (neuzená)
- žampiony 16 kusů (menší)
- cibulka jarní 8 kusů
- máslo 55 gramů
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- rajčatová passata 1 lžíce (hustá rajčatová šťáva)
- cukr 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- pepř černý (mletý)
- sůl
- petržel hladkolistá 1 lžíce (nasekaná, na posypání)
Postup přípravy
Polovinu másla rozpustíme v hrnci. Kohouta nebo kuře naporcujeme na 8 dílů, osolíme je, opepříme, vložíme do hrnce s částí rozehřátého másla a opečeme ze všech stran. Přidáme oloupané cibulky, na proužky nakrájenou slaninu a opékáme asi 10 minut, až cibulka lehce zezlátne. Pak přidáme očištěné žampiony a rozdrcený česnek a podusíme ještě několik minut.
Do vypečené šťávy v hrnci přisypeme mouku a asi 2 minuty opékáme. Přidáme rajčatovou passatu, červené víno a cukr a přivedeme k varu. Přilijeme vývar nebo vodu, znovu přivedeme k varu, zmírníme teplotu, aby tekutina jen mírně probublávala, hrnec zakryjeme a maso dusíme 50 minut, dokud není měkké.
Maso s cibulkami a houbami vyjmeme z hrnce do nahřáté servírovací nádoby. Šťávu z hrnce přelijeme do mixéru, přidáme zbytek másla a vše rozmixujeme na hladkou omáčku, kterou promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Přidáme ji do mísy s masem a ihned podáváme na nahřátých talířích a posypané zelenou petrželkou.
Poznámka k receptu
Jako přílohu podávejte čerstvou bagetu, kterou vytřete výbornou omáčku, případně vařené brambory. A na zapití dobré červené víno (nejlépe burgundské), které jste použili i na vaření.
Načítám komentáře...