Kohoutek po francouzsku podle Dashi
Seznam surovin
- kohout 1 kus (nebo kuře)
- slanina (podle chuti)
- cibule 1 kus (velká)
- mrkev 2 kusy
- zavařenina rybízová 2 lžíce (nebo višňová)
- víno červené (množstvé podle váhy masa)
- rozmarýn
- tymián
- pepř černý (mletý)
- sůl
- cibulka jarní (na ozdobení)
Postup přípravy
Na slanině s trochou oleje do růžova osmahněte cibuli a dvě velké nastrouhané mrkve. Přidejte dvě vrchovaté polévkové lžíce marmelády a dostatečné množství červeného vína (na 1 kuře 1,50 kilové je potřeba asi 0,7 litru vína) a povařte.
Vložte na dušení mírně nasoleného rozporcovaného kohoutka (nebo kuře) na 6 - 8 dílů a duste do měkka.
Po dokonalém vydušení maso vyndejte a uchovejte v teple.
Pokračujte ve vaření omáčky s tím, že dolijte trochu masového vývaru a nechte ji probublávat tak dlouho, až zhoustne. V závěrečné fázi se omáčka dosolí a přidá se do ní tymián a rozmarýn.
Kohoutka servírujte přelitého dostatečným množstvím omáčky a dozdobte jej na nudličky osmaženou slaninkou a zelenou jarní cibulkou či pórkem.
Jako příloha se hodí bramborová kaše (hezky vypadá naformovaná například malým šálkem na kávu).
Načítám komentáře...