Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou
Seznam surovin
- krůta 4,5 kilogramu
- sůl
- jedlé kaštany 400 gramů (syrové)
- máslo 150 gramů
- slanina anglická 150 gramů (plátky)
- cibule 1 kus
- pečivo 3 kusy (rohlíky)
- smetana 50 mililitrů (50-75ml)
- petržel hladkolistá 2 hrsti (nasekaná)
- perník 50 gramů (na strouhání)
- pepř (čerstvě mletý)
- muškátový oříšek 1 špetka (strouhaný)
- vejce 3 kusy (rozšlehaná)
- voda (nebo vývar na podlití)
Postup přípravy
Krůtu vyjmeme z lednice několik hodin předem, omyjeme ji, osušíme a vetřeme do ní sůl.
Kaštany nařízneme na špičce do křížku a pečeme je na plechu v troubě při 200 °C asi 15 minut. Ještě horké kaštany oloupeme a nasekáme.
Na pánvi se 75 g másla opečeme 100 g slaniny nakrájené na kostičky, cibuli nasekanou najemno a rohlíky nakrájené na kostičky. Vše vložíme do mísy, pokropíme smetanou a vmícháme petrželku, kostičky perníku, sůl, pepř, muškátový oříšek, vejce a kaštany a vytvoříme nádivku.
Troubu rozehřejeme na 150 °C.
Krůtu naplníme nádivkou tak, aby vykukovala trochu ven. Pod kůži na prsou zasuneme zbylé plátky slaniny. Nohy svážeme kuchyňským provázkem, křídla založíme za hřbet a krůtu vložíme do pekáče prsy nahoru. Vykukující nádivku překryjeme slaninou. Kůži potřeme zbývajícím rozehřátým máslem, krůtu mírně podlejeme vodou, zakryjeme alobalem a pečeme doměkka. Občas přelejeme vypečenou šťávou a podlejeme.
Asi po 4 až 4,5 hodiny píchneme ke kosti v nejširší části stehna. Měla by vytékat čirá šťáva a maso by mělo být měkké. Krůtu opět potřeme máslem, zvýšíme teplotu a dopečeme ji odkrytou, aby získala barvu. Potom ji zabalíme na 20 minut do alobalu.
V pekáčku se šťávou seškrábneme přípečky zalité troškou vody či vývaru, povaříme a přecedíme.
Načítám komentáře...