Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Krůtu vyjmeme z lednice několik hodin předem, omyjeme ji, osušíme a vetřeme do ní sůl.

Kaštany nařízneme na špičce do křížku a pečeme je na plechu v troubě při 200 °C asi 15 minut. Ještě horké kaštany oloupeme a nasekáme.

Na pánvi se 75 g másla opečeme 100 g slaniny nakrájené na kostičky, cibuli nasekanou najemno a rohlíky nakrájené na kostičky. Vše vložíme do mísy, pokropíme smetanou a vmícháme petrželku, kostičky perníku, sůl, pepř, muškátový oříšek, vejce a kaštany a vytvoříme nádivku.

Troubu rozehřejeme na 150 °C.

Krůtu naplníme nádivkou tak, aby vykukovala trochu ven. Pod kůži na prsou zasuneme zbylé plátky slaniny. Nohy svážeme kuchyňským provázkem, křídla založíme za hřbet a krůtu vložíme do pekáče prsy nahoru. Vykukující nádivku překryjeme slaninou. Kůži potřeme zbývajícím rozehřátým máslem, krůtu mírně podlejeme vodou, zakryjeme alobalem a pečeme doměkka. Občas přelejeme vypečenou šťávou a podlejeme.

Asi po 4 až 4,5 hodiny píchneme ke kosti v nejširší části stehna. Měla by vytékat čirá šťáva a maso by mělo být měkké. Krůtu opět potřeme máslem, zvýšíme teplotu a dopečeme ji odkrytou, aby získala barvu. Potom ji zabalíme na 20 minut do alobalu.

V pekáčku se šťávou seškrábneme přípečky zalité troškou vody či vývaru, povaříme a přecedíme.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...