Krůta s ořechovou nádivkou

Seznam surovin

Na maso:

Na nádivku:

Kromě toho:

  • máslo (na vymazání pekáče)
  • voda (horká, nebo drůbeží vývar, na podlévání)
Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Očištěné stonky celeru a oloupané cibule nakrájíme nadrobno, zesklovatíme na rozehřátém másle, odstavíme z ohně a promícháme s ořechy. Přidáme na kousky nakrájené chlebové kůrky a vegetu, opepříme a podle potřeby osolíme. Nakonec přilijeme vejce rozšlehaná s mlékem a dobře promícháme.

Důkladně očištěnou krůtu omyjeme i zevnitř a naplníme připravenou nádivkou. Otvor zašijeme nebo sepneme masovými jehlami, krůtu důkladně potřeme olejem, osolíme, vložíme ji do pekáče a pečeme asi 150 minut (nebo i déle) v troubě vyhřáté na 180 °C. Během pečení maso podle potřeby podléváme horkou vodou nebo drůbežím vývarem a přeléváme výpekem.

Upečenou krůtu případně ještě lehce posypeme chilli kořením a nakrájíme na porce.

Poznámka k receptu

Z očištěné a omyté krůty je nutné odstranit šlachy v zadních nohou, aby nebylo maso tvrdé. Stehna na úzké straně nařízněte a šlachy vytáhněte pomocí kleští.

Před pečením svažte nohy kuchyňským provázkem nebo nití nebo rovnou ovažte celou krůtu.

Aby pečená krůta vypadala opravdu slavnostně, naaranžujte ji na mísu a obložte listy kadeřavého salátu a přílohou, kterou jste si vybrali (výborná je například zapečená bramborová kaše, mrkvička a růžičková kapusta).

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...