Krůta s ořechovou nádivkou
Seznam surovin
Na maso:
- krůta 1 kus (asi 3,6 kg)
- olej 1/2 decilitru
- sůl
- koření chilli (mleté)
Na nádivku:
- celer řapíkatý 4 kusy (4 stonky)
- cibule 2 kusy (velké)
- máslo 100 gramů
- ořechy vlašské 100 gramů (nasekané)
- chlebová kůrka (ze čtvrtky kilové šišky chleba)
- koření Vegeta 1 lžíce
- pepř černý (mletý)
- sůl
- vejce 3 kusy
- mléko 1 decilitr
Kromě toho:
Postup přípravy
Očištěné stonky celeru a oloupané cibule nakrájíme nadrobno, zesklovatíme na rozehřátém másle, odstavíme z ohně a promícháme s ořechy. Přidáme na kousky nakrájené chlebové kůrky a vegetu, opepříme a podle potřeby osolíme. Nakonec přilijeme vejce rozšlehaná s mlékem a dobře promícháme.
Důkladně očištěnou krůtu omyjeme i zevnitř a naplníme připravenou nádivkou. Otvor zašijeme nebo sepneme masovými jehlami, krůtu důkladně potřeme olejem, osolíme, vložíme ji do pekáče a pečeme asi 150 minut (nebo i déle) v troubě vyhřáté na 180 °C. Během pečení maso podle potřeby podléváme horkou vodou nebo drůbežím vývarem a přeléváme výpekem.
Upečenou krůtu případně ještě lehce posypeme chilli kořením a nakrájíme na porce.
Poznámka k receptu
Z očištěné a omyté krůty je nutné odstranit šlachy v zadních nohou, aby nebylo maso tvrdé. Stehna na úzké straně nařízněte a šlachy vytáhněte pomocí kleští.
Před pečením svažte nohy kuchyňským provázkem nebo nití nebo rovnou ovažte celou krůtu.
Aby pečená krůta vypadala opravdu slavnostně, naaranžujte ji na mísu a obložte listy kadeřavého salátu a přílohou, kterou jste si vybrali (výborná je například zapečená bramborová kaše, mrkvička a růžičková kapusta).
Načítám komentáře...