Krůtí roláda
Seznam surovin
- krůtí maso 700 gramů (prsa nebo stehna s kůží bez kostí )
- houby 250 gramů (mražené nebo sterilované, nejlépe lišky)
- mandle 100 gramů (loupané)
- vejce 2 kusy
- cibulka jarní 2 kusy
- houska 1 kus
- máslo 40 gramů
- vývar 1,5 decilitru
- smetana na šlehání 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžička
- pepř
- sůl
- máslo (na potření)
Na kaši:
- brokolice 1 kus
- brambory 2 kusy
- olej olivový 1 lžíce
- pepř černý (čerstvě mletý )
- sůl
Postup přípravy
Housku nakrájíme na kostičky a zvlhčíme smetanou. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme houby a mandle, osolíme, opepříme a podusíme. Vmícháme drobně nakrájené cibulky, odstavíme z ohně, vmícháme zvlhčenou housku a vejce a podle potřeby osolíme. Maso rozkrojíme na plát tak, abychom získali přibližný tvar obdélníku. Lehce ho naklepeme (stehna musíme naklepat o trochu více), osolíme a poklademe houbovou nádivkou. Maso i s náplní stočíme do rolády, pevně ji ovážeme provázkem, osolíme a necháme asi 15 minut stát. Vložíme ji do pekáčku, potřeme máslem a pečeme zakrytou asi 20 minut při 170 °C.
Pak maso podle potřeby podlijeme trochou vody a dále pečeme (roládu z prsou 30 minut, ze stehen asi 50 minut). Měkké maso odklopíme, dopečeme dozlatova, vyjmeme z trouby a necháme asi 10 minut dojít. Výpek nalijeme do kastrůlku a restujeme, až zbyde jen tuk. Zaprášíme ho moukou, zalijeme vývarem a necháme provařit. Z rolády odstraníme provázek, nakájíme ji na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme kaši a doplníme zahuštěnou šťávou.
Kaše:
Oloupané a na kousky nakrájené brambory a plátky oloupaného košťálu brokolice uvaříme v osolené vodě téměř doměkka, přidáme růžičky brokolice a společně dovaříme. Zeleninu scedíme a rozmačkáme s olejem na kašii, kterou podle chuti osolíme a opepříme.
Načítám komentáře...