Krůtí roláda se sušeným ovocem
Seznam surovin
- krůtí maso 600 gramů (prsa)
- kapusta růžičková 500 gramů
- houby 200 gramů (nakládané nebo podušené čerstvé)
- moravské uzené 10 plátků
- máslo 30 gramů
- sůl
- olej (na opečení)
Na omáčku:
- švestky sušené 100 gramů
- fíky 6 kusů (sušené)
- vývar 2,5 decilitru
- víno červené 2 decilitry
- cibule 1 kus
- med 2 lžíce
- olej 2 lžíce
- perník 1 lžíce (strouhaný)
- sůl
Postup přípravy
Váleček krůtích prsou položíme na prkénko kolmo k sobě, podélně ho nařízneme asi do hloubky 3 cm a směrem doleva pokračujeme v odřezávání takto silného plátu masa v délce asi 10 cm (výsledný tvar by měl působit jako částečně rozvinutá role papíru). Plát masa naklepeme a ze dvou třetin směrem od nerozkrojené části ho poklademe nakládanými nebo podušenými čerstvými houbami. Lehce ho osolíme a stočíme zpět do válečku. Plátky uzeného rozložíme na prkénko tak, aby se lehce překrývaly, a opatrně do nich zavineme naplněné maso. Roládu ovážeme kuchyňským provázkem a krátce ji ze všech stran zprudka opečeme na oleji. Přeložíme ji do pekáčku, přelijeme máslem a pečeme asi 20 – 25 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.
Mezitím v kastrolu zesklovatíme na oleji drobně nakrájenou cibuli, zalijeme ji vínem, přidáme med a překrojené fíky a vše svaříme asi na polovinu původního množství. Pak přidáme švestky, přilijeme asi 1 dl vývaru a zvolna dusíme doměkka. Na závěr přidáme zbylý vývar a strouhaný perník a omáčku zvolna povaříme ještě asi 10 minut.
Očištěné růžičky kapusty rozkrojíme na čtvrtiny a krátce je povaříme v osolené vodě, aby kapusta zůstala pevná.
Upečenou roládu zbavíme provázku, necháme alespoň 5 minut na teplém místě dojít a teprve pak ji nakrájíme na plátky. Výpek z pekáčku vmícháme do omáčky a podle chuti ji přisolíme. Roládu rozdělíme na talíře, přidáme omáčku a růžičkovou kapustu a jako přílohu podáváme různé jemné knedlíky, bramborové placičky nebo šišky.
Načítám komentáře...