Pečený krocan s kaštanovou nádivkou
Seznam surovin
- krocan 1 kus (o váze asi 4 kg)
- jedlé kaštany 200 gramů (uvařené, oloupané)
- veka 200 gramů (bílá)
- máslo 150 gramů (měkké)
- vejce 2 kusy
- mléko 1,5 decilitru
- petržel hladkolistá 1 hrst (nasekaná)
- muškátový květ
- pepř (mletý)
- sůl
- máslo (na vymazání pekáčku)
Postup přípravy
Opláchnutého krocana osušíme, osolíme a necháme chvíli odležet. Veku nakrájíme na kostičky, pokropíme je mlékem a necháme nasáknout. Změklé máslo utřeme v míse se solí, vmícháme žloutky, nasekanou petrželku, trochu muškátového květu, drobně nasekané kaštany a navlhčené kostičky veky a na závěr zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Nádivku dochutíme pepřem, naplníme jí krocana a kůži sešijeme bílou nití. Křídla i nohy přitáhneme k tělu provázkem či nití a dobře přivážeme.
Krocana vložíme hrudí nahoru do pekáče vymazaného máslem, podlijeme ho trochou vody, zakryjeme poklicí, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 3 hodiny doměkka (podle velikosti). Během pečení krocana podléváme vodou a několikrát ho obrátíme. Pak odstraníme pokličku a krocana dopečeme za průběžného podlévání a přelévání vypečenou šťávou dozlatova.
Poznámka k receptu
Pokud nechcete péct celého krocana, naplňte nádivkou vykostěná stehna a upečte je stejným způsobem.
Načítám komentáře...