Sváteční krůta s ananasem
Seznam surovin
- krůta 1 kus (asi 3 kg )
- ananas 1 kus
- cibule 3 kusy
- med 2 lžíce
- kompot brusinkový 1 šálek (malý)
- máslo 5 lžic
- šalvěj 1 špetka (sušená)
- sůl
- pepř
- pažitka 1 špetka (na ozdobu)
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 špetka
- vývar 1 litr (na podlití)
- smetana zakysaná 200 mililitrů
- rýže 1 kilogram (na přílohu)
Postup přípravy
Krůtu omyjte, osušte, osolte a opepřete. Ananas oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, vykrojte tuhý střed a nakrájejte na kostky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka. Cibuli s ananasem lehce osmahněte na 2 lžících rozehřátého másla, přidejte brusinkový kompot i se šťávou, med, šalvěj, promíchejte a krůtu směsí naplňte. Otvor zajistěte jehlou, nohy svažte provázkem, pak krůtu posaďte na pekáč, podlijte, poklaďte zbylým máslem, vložte do vyhřáté trouby a zvolna pečte při cca 180 °C asi 2-3 hodiny.
Pečeni průběžně během pečení obracejte, přelévejte šťávou a podlévejte vývarem. Ke konci pečení vmíchejte do šťávy zbylý kompot, zakysanou smetanu a instantní jíšku. Dobře rozmíchejte a krátce povařte.
Podávejte s rýží, bramborami nebo bramborovými noky. Posypte petrželkou a pažitkou.
Načítám komentáře...