Bramborové špecle s kuřecím ragú
Seznam surovin
Na ragú:
- kuřecí maso 400 gramů (stehenní řízky)
- houby 150 gramů (čerstvé)
- cibulka jarní 1 svazek
- paprika červená 1 kus
- cibule 1 kus
- vývar 3 decilitry
- smetana 1 decilitr
- smetana zakysaná 1 decilitr
- olej 1/2 decilitru
- olej olivový 0,4 decilitru
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- paprika 1 lžička (mletá)
- sůl
Na špecle:
- brambory 350 gramů (vařené, oloupané a prolisované)
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- vejce 3 kusy
- sůl
Postup přípravy
Studené brambory prolisujeme do mísy, smícháme je s vejci a solí a přidáme tolik mouky, aby vzniklo husté těstíčko. Protlačíme ho přes síto na kapání nebo halušky do hrnce s vroucí osolenou vodou a jakmile špecle vyplavou na hladinu, vaříme je ještě asi minutu (těsto uvaříme alespoň ve dvou várkách). Pak je vybereme cedníkem, nasypeme do ledové vody a po zchladnutí je scedíme.
Mezitím uvaříme ragů. Maso nakrájíme na menší kostky, opečeme je zprudka v kastrolu na oleji, přeložíme do misky a osolíme. V kastrolu s výpekem krátce orestujeme drobně nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou polovinu papriky, přisypeme mouku, mletou papriku a promícháme. Když začne mouka lehce pěnit, přimícháme studený vývar nebo vodu, dobře rozšleháme a přivedeme k varu.
Do tohoto základu přilijeme smíchané smetany a přivedeme k varu. Pak omáčku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme maso se štávou, kterou pustilo, a zvolna vaříme.
Zbytek papriky nakrájíme na proužky, houby na větší kostky, vše zprudka orestujeme na olivovém oleji, osolíme a dusíme doměkka. Na závěr vmícháme nakrájenou jarní cibulku, směs vmícháme do ragú s masem a podle chuti přisolíme.
Špecle ohřejeme v mikrovlnné troubě nebo napaříme a podáváme s ragú.
Načítám komentáře...