Čtvrtka kukuřičného kuřátka pečená s jarní nádivkou
Seznam surovin
- kuře 1,2 kilogramu (kukuřičné)
- chléb toastový 1/2 kusu
- chřest 155 gramů (zelený)
- slanina anglická 100 gramů
- mléko 200 mililitrů (polotučné)
- vejce 2 kusy
- petržel hladkolistá 30 gramů
- sirup javorový 50 gramů
- brambory 900 gramů (Grenaille)
- olej 150 mililitrů (rostlinný)
- rozmarýn 20 gramů (čerstvý)
- tymián 20 gramů (čerstvý)
- pažitka 30 gramů (čerstvá)
- mrkev karotka 400 gramů (s natí)
- pepř černý
- olej olivový
- muškátový květ
- máslo (přepuštěné)
- máslo (oříšek na duchucení)
- celer řapíkatý
- zelenina kořenová
Postup přípravy
Nejlepší je použít francouzské kuřátko, ale můžete použít i kvalitnější české kuřátko. Z kuřete vyřízneme porce a skelet si necháme na omáčku. Prsíčka děláme na minutku a stehýnka pečeme pomalu zvlášť.
Prso naložíme den dopředu do bylinek, pepře a olivového oleje. Prso opečeme kůží dolů na olivovém oleji a pak otočíme a dáme asi na 8 minut dopéct.
Stehna pečeme v pekáčku s trochou kuřecího vývaru s bylinkami a troškou másla do měkka kolem 150 stupňů to trvá asi 40 minut a na konci přidáme teplotu na kůrku.
Na nádivku smícháme opečenou žemli nebo toast chléb se žloutky, opečenou anglickou slaninou, špetkou muškátu, na kolečka rozkrájeným chřestem, pažitkou, plochou petrželí, osolíme a opepříme a zalijeme mlékem.
Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme a pečeme na pečícím papíru asi 20 minut na 160 stupňů pozor, aby zcela nevyschla, pak není dobrá.
Z karotky s natí vykrájíme tvar, necháme kousek natě pro ozdobu a dáme jí na 15 minut do trouby v přepuštěném osoleném másle. Vyndáme, necháme okapat a opečeme na pánvi. Ke konci přidáme javorový sirup a necháme lehce zkaramelizovat.
Omáčku děláme na olivovém oleji s troškou řapíku a kořenové zeleniny. Přidáme v troubě opečený skelet z kuřete a necháme tři hodiny vařit, poté scedíme a necháme zredukovat. Před podáváním přidáme pár lístků tymiánu a vmícháme oříšek másla.
Načítám komentáře...