Dušené kuře v červeném víně
Seznam surovin
- olej olivový 1 lžíce
- máslo 25 gramů
- kuřecí maso 4 kusy (stehna)
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- žampiony 200 gramů
- víno červené 225 mililitrů
- rajčatový protlak 1 plechovka
- tymián 2 snítky
- vývar kuřecí 500 mililitrů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Ve velkém kastrolu (s poklicí) rozehřejte půlku másla s olejem. Osolte a opepřete kuřecí kousky a z obou stran je v kastrolu opečte do zlatohněda (asi 5 minut na každé straně). Vyjměte maso z hrnce a odložte stranou.
2. Vhoďte do kastrolu druhou půlku másla a orestujte v něm nasekanou cibuli doměkka (5 minut). Přidejte rozmáčknutý česnek a restujte další minutu. Přisypte houby v celku, restujte další 2 minuty a zalijte vínem. Přimíchejte protlak a nechte vše vařit a redukovat asi 5 minut. Přidejte tymián a zalijte vývarem. Vložte zpět kuřecí maso, přiklopte poklicí a nechte mírně probublávat asi hodinu, nebo dokud není kuře úplně měkké.
3. Kuře vyjměte z hrnce a uložte do tepla. Zvyšte plamen a tekutiny v hrnci přiveďte k prudkému varu na 10 minut, až zhoustnou a chutě se zintenzivní. Maso vraťte zpět do omáčky a servírujte s gratinovanými bramborami
Načítám komentáře...