Kokosovo-limetkové kuře
Seznam surovin
- rýže dlouhozrnná 65 gramů
- citronová tráva 1 kus (stonek, jen bílá část)
- zázvor (čerstvý, kousek dlouhý 2 cm)
- česnek 2 stroužky
- koriandr 2 snítky (čerstvý)
- kafírové listy 2 kusy
- kokos 60 gramů (nastrouhaný a nasucho opražený)
- kuře 1 kus (o váze asi 1,6 kg)
- rybí omáčka 60 mililitrů
- cukr hnědý 45 gramů
- šťáva limetková 60 mililitrů
Postup přípravy
Do kastrůlku nasypeme rýži, zalijeme ji 250 ml vody a rýži uvaříme doměkka (trvá to asi 10 minut).
Mezitím do robotu nasypeme jemně nasekanou citronovou trávu, přidáme oloupaný a na kousky nakrájený zázvor, oloupané stroužky česneku, lístky čerstvého koriandru, nasekané kafírové lístky zbavené tuhých stonků a vše nasekáme najemno.
Nasekanou směs přesypeme do mísy, přidáme uvařenou rýži a kokos a dobře promícháme. Kuře omyjeme, osušíme, naplníme ho připravenou rýžovou nádivkou a nohy k sobě svážeme kuchyňským provázkem.
Do pekáčku nalijeme 500 ml vody, přidáme rybí omáčku a hnědý cukr, pekáček postavíme na plotnu a za stálého míchání zahříváme, až se cukr rozpustí. Pekáček odstavíme z ohně, položíme do něj naplněné kuře prsíčky dolů, vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 40 minut. Každých 15 minut kuře přelijeme šťávou z pekáčku. Pak kuře otočíme a pečeme dalších 40 minut doměkka a dozlatova (opět ho průběžně přeléváme vypečenou šťávou).
Hotové kuře vyjmeme z trouby a přelijeme ho limetkovou šťávou. Stonky pažitky krátce spaříme ve vroucí vodě, ihned je zchladíme v ledové vodě a necháme odkapat. Upravíme je na mísu, položíme na ně upečené kuře a posypeme ho lístky máty. Vypečenou šťávu z pekáčku podáváme zvlášť.
Poznámka k receptu
Jak opražit kokos Nastrouhaný kokos nasypte na plech a vložte na chvilku do trouby vyhřáté na 180 °C. Občas ho promíchejte a hlavně hlídejte, aby nezačal příliš hnědnout. Nebo ho opražte za stálého míchání na mírném ohni na suché teflonové pánvi.
KAFÍROVÉ LISTY jsou listy citrusovníku zvaného Kaffir (používají se z něj i limetky se zelenou hrbolatou slupkou). Mají velmi výraznou vůni, která se plně rozvine až při tepelné úpravě, a používají se proto ke zvýraznění citrusové chuti pokrmů. Mají celkem dlouhou trvanlivost, takže pokud si jich koupíte víc, můžete je uložit v plastovém sáčku do mrazáku. Seženete je ve velkých asijských tržnicích (například pražská SAPA) nebo i v menších asijských obchodech. Sušené kafírové listy prodává Marks and Spencer.
Načítám komentáře...