Kuřata na pomerančích a koriandru I
Seznam surovin
- kuře 4 kusy (jarní)
- šťáva pomerančová (ze 3 pomerančů)
- pomerančová kůra (nastrouhaná z 1 pomeranče)
- pomeranče 2 kusy
- cibule 2 kusy (velká)
- cukr třtinový 50 gramů
- med 3 lžíce
- ocet vinný 3 lžíce
- skořice 2 kusy (celá)
- paprička chilli červená 2 kusy
- bobkový list 4 kusy
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- semínka 3 lžíce (koriandru)
- olej olivový 4 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sůl
- pepř
- rýže (k podávání)
Postup přípravy
1. Začněte přípravou marinády. Z 1 pomeranče ostrouhejte kůru, ze 3 pomerančů vymačkejte šťávu, přidejte olej, ocet, 40 g cukru a med, vše promíchejte. Cibuli pokrájejte na klínky, chilli papričky podélně překrojte. Do velké mísy nebo do pekáče naskládejte kuřata, osolte je, opepřete, přidejte cibuli, chilli, tymián, bobkový list, skořici a zalijte marinádou. Vše promíchejte, aby byla kuřata v marinádě celá obalená, a uložte do lednice alespoň na 2 hodiny, ale nejlépe přes noc.
2. Troubu předehřejte na 200 °C, kuřata naskládejte prsíčky nahoru do prostorného pekáče vyloženého pečicím papírem tak, aby každé mělo kolem sebe trochu místa. Přelijte marinádou, osolte, zakryjte alobalem a pečte 20 minut.
3. Zbylé pomeranče pokrájejte na kolečka. Vyndejte pekáč, sundejte alobal (nevyhazujte, budete ho ještě potřebovat), mezi maso naskládejte pokrájené pomeranče a kuřata přelijte výpekem. Už nezakrývejte, vraťte do trouby, zvyšte teplotu na 220 °C a pečte asi 40 minut, dokud nejsou kuřata zcela upečená a zlatavá. Zatímco se pečou, uvařte rýži.
4. Kuřata vyndejte z pekáče, zabalte do alobalu a nechte v teple. Kolečka pomeranče naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zasypte zbylým cukrem a vraťte do trouby, po pár minutách by měla zkaramelizovat. Šťávu z pekáče slijte do kastrolu a na středním plamenu zredukujte na hustší omáčku, bude to trvat asi 10 minut. Získat byste měli asi 200 ml omáčky. Kuřata naskládejte na zkaramelizované pomeranče a přelijte zredukovanou omáčkou.
5. Na malé pánvičce rozpalte lžíci másla a přisypte semínka koriandru. Za pár vteřin se rozvoní a začnou prskat. Restujte je asi minutu a pak rovnoměrně nalijte na kuřata. Voňavá kuřata podávejte s omáčkou a rýží.
Poznámka k receptu
- Na tenhle recept spotřebujete pět pomerančů - využijete kůru, šťávu i celé plody pokrájené na kolečka. Odměnou vám bude šťavnaté kuřecí maso s neuvěřitelnou omáčkou. Ideální přílohou je rýže.
- Marinování 2 hodiny.
Načítám komentáře...