Kuře ala bažant
Seznam surovin
- kuře 1 kus (nejlépe 1,5 kg)
- slanina 40 gramů (vcelku)
- cibule 1 kus
- česnek 1 stroužek
- pepř černý 10 kuliček
- jalovec 10 kuliček
- nové koření 10 kuliček
- bobkový list 3 listy
- sůl
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce (na zahuštění omáčky, nemusí být)
Postup přípravy
Kuře rozhodně neporcujeme. Cibuli nakrájíme na hrubé kousky a dáme do pekáčku. Ukrojíme několik špalíčků ze slaniny a kuřeti prošpikujeme prsa. Česnek rozetřeme a kuře jím vytřeme uvnitř i zvenku. Polovinu koření dáme do kuřete, polovinu do pekáčku.
Kuře položíme na pokrájenou cibuli a poklademe nakrájenými plátky slaniny. Zbytky slanin nakrájíme na kostičky a dáme vedle kuřete. Pokud máme kuře z velkochovu nemusíme ani podlévat. Pokud máme domácí, můžeme přidat trochu vývaru nebo ještě trochu másla.
Pekáček zakryjeme a dáme do trouby vyhřáté na 170° C a pečeme cca hodinu až hodinu a půl. Pak sundáme víko pekáčku a pečeme ještě chvíli na vyšší teplotu, aby se vykřupala slanina a udělala kůrčička.
Vyjmeme z trouby necháme chvilku vychladnout, aby se maso zatáhlo a porcujeme. Šťávu můžeme případně zahustit lžičkou hladké mouky.
Načítám komentáře...