Kuře na mandarinkách
Seznam surovin
- kuře 1 kus (malé )
- mandarinky 4 kusy
- šťáva pomerančová 1 hrnek (čerstvě vymačkaná )
- víno bílé 4 lžíce (suché)
- máslo 3 lžíce
- cibule šalotka 4 lžíce (nadrobno nasekaná )
- žampiony 4 lžíce (najemno nasekané)
- ořechy pekanové 4 lžíce (nasekané)
- sójová omáčka 1 lžička
- česnek 2 stroužky
- sůl
Postup přípravy
Kuře operte, osušte, vystřihněte páteř, odřízněte viditelný tuk a pomocí dlaní zploštěte obě dvě části prsou (kuře se rozevře jako kniha). Osolte ho po obou stranách. Mandarinky omyjte, oloupejte, zbavte jadérek a nakrájejte na malé kousky. V misce smíchejte ořechy, cibuli, rozetřený česnek, 2 lžíce změklého másla, trochu soli, mandarinky a žampiony. Pomocí prstů uvolněte kůži na prsou a pod ni rozetřete nádivku.
V kastrůlku smíchejte šťávu, víno a sójovou omáčku a přiveďte k varu. Odstavte a nechte zchladnout. Kuře položte do máslem vytřeného pekáčku a zalijte tekutou směsí. Vložte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte asi hodinu. Po chvíli teplotu snižte na 180°C a během pečení kuře podlévejte vodou a potírejte vypečenou šťávou.
Upečené kuře vyndejte z trouby, nechte ho přikryté alobalem asi 10 minut a potom ho naporcujte. Porce přelijte vypečenou šťávou a podávejte s dušenou rýží.
Načítám komentáře...