Kuře na paprice s těstovinami
Seznam surovin
- paprika červená 2 kusy
- kuřecí maso 4 kusy (zadní čtvrtky)
- cibule 1 kus
- olej olivový 2 lžíce
- vývar kuřecí 100 mililitrů (nebo zeleninový nebo voda)
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Papriky omyjte, osušte a opékejte, dokud slupku ze všech stran neopálíte dočerna. (Můžete je také opéct v troubě pod grilem.) Důležité je slupku skutečně spálit. Papriky dejte ihned do mísy a přikryjte potravinovou fólií, aby se zapařily. Po 10 minutách je můžete začít loupat. Pokud máte slupku dokonale černou, stáhnete ji snadno prsty, pomoct si můžete i nožíkem. Papriky zbavené slupek a jádřince rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Celkem takto získáte asi 400 ml pyré.
2. Kuřecí čtvrtky rozdělte na paličky a horní části stehna. Osolte a opepřete. V širším kastrolu rozehřejte olej a maso na něm pozvolna opékejte nejprve kůží dolů. Asi po 5 minutách je otočte a opečte i z druhé strany.
3. Vyjměte maso a na výpeku nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Zalijte vývarem nebo vodou, přidejte paprikové pyré, přiveďte k mírnému varu a podle chuti osolte. Do tohoto základu vložte maso kůží nahoru, přikryjte pokličkou a zvolna duste 30 minut.
4. Pak maso otočte, přidejte tymián a ještě 10 minut zvolna povařte. Maso vyjměte z omáčky a sundejte z něj kůži. Vylovte větvičky tymiánu, lžící seberte tuk, přilijte smetanu, osolte, opepřete a nechte 5 minut provařit. Vraťte maso do omáčky a nechte prohřát. Ideální přílohou jsou těstoviny.
Poznámka k receptu
Florentýnino kuře na paprice je z pečených paprik, což omáčce i masu dodá intenzivní chuť. Za tu trochu práce navíc to určitě stojí.
Načítám komentáře...