Kuře pečené s levandulí, medem a meruňkami
Seznam surovin
- kuřecí maso 16 kusů (paličky)
- meruňky 10 kusů
- levandule 6 snítek
- víno bílé 200 mililitrů (suché)
- ocet Balsamico 3 lžíce (bílý)
- med 4 lžíce
- pepř kajenský
- olej olivový 3 lžíce
- sůl
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 190 °C. Na pánev nalijte 2 lžíce olivového oleje a postupně na něm všechny kousky kuřete opečte ze všech stran dozlatova. Do pekáče nebo zapékací mísy naskládejte kuře, olej z pánve vylijte. Na pánev nalijte víno a deglazujte ji – tedy odvařte všechny připečené kousky. Přiveďte k varu a zredukujte na polovinu. Přidejte 1,5 lžíce balsamika a stejné množství medu. Promíchejte a nalijte na kuře.
2. Meruňky rozpulte, vypeckujte, řeznou stranu potřete olivovým olejem a položte mezi kousky kuřete, osolte a opepřete. Zbylý balsamikový ocet a med rozmíchejte v misce vidličkou, kuře s meruňkami jím zakápněte a posypte levandulovými květy.
3. Vložte do trouby a pečte 40 minut nebo dokud nebude po zapíchnutí ostrého nože ke kosti z masa vytékat čirá šťáva. Pekáč položte na podložku doprostřed stolu a servírujte třeba s bramborami opečenými na olivovém oleji a zelenými fazolkami.
Poznámka k receptu
Kombinace masa a ovoce budí mnohdy rozpaky, tohle kuře vás ale přesvědčí o opaku. Kombinace meruněk a levandule je totiž k jemnému masu jako stvořená.
Načítám komentáře...