KUŘE PIRI-PIRI I
Seznam surovin
- kuře 1 kus
- česnek 4 stroužky
- tymián 3 snítky
- cibule šalotka 2 kusy
- rajčátka cherry 3 kusy
- paprička chilli červená 2 kusy
- koriandr 1 hrst (čerstvý + k podávání)
- paprika zauzená 1 lžička
- limetka 2 kusy
- ocet vinný 2 lžičky (červený)
- olej olivový
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Šalotky nakrájejte na klínky, rajčata rozpulte a s chilli a nevyloupanými stroužky česneku nasypte na rozpálenou pánev s trochou oleje. Opečte, česnek vyjměte ze slupky a společně se zeleninou, octem, olejem, tymiánem a koriandrem, šťávou a kůrou z 1 limety, uzenou paprikou, solí a pepřem rozmixujte dohladka.
2. Kuře položte na prsa. Nožem vyřízněte páteř, otočte kuře prsíčky nahoru a zatlačte na ně, aby se zploštilo. Dvě třetiny omáčky vetřete do kuřete z obou stran, zbytek nechte k podávání. Kuře položte do mísy a nechte v pokojové teplotě marinovat 40 minut (nebo několik hodin v lednici).
3. Troubu předehřejte na 230 °C. Na pekáč dejte mřížku, položte na ni kuře kůží dolů a pečte 50 minut nebo dokud při píchnutí ke stehenní kosti nevyteče čirá tekutina. Podávejte s opečenými bramborami, měsíčky limety a zbylou omáčkou.
Poznámka k receptu
Omáčka piri-piri je parádní portugalský vynález, který si můžete uschovat v lednici a použít na grilování žeber či křidýlek. Množství i druh chilli papriček přizpůsobte tomu, jak ostré jídlo máte rádi. Nejvhodnější jsou odrůdy Bird Eye, Cayenne či Pequin.
Načítám komentáře...