Kuře a risone verde
Seznam surovin
Na kuře:
- kuřecí maso 4 kusy (stehna)
- vývar 6 lžic (nebo voda)
- pivo světlé 6 lžic
- olej olivový 4 lžíce
- med 2 lžíce
- koření kari 2 lžičky
- sójová omáčka 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- pepř
Risone verde:
- rýže těstovinová 200 gramů
- hrášek 150 gramů (vyloupaný)
- ořechy kešu 20 gramů
- olej olivový 4 lžíce
- vývar kuřecí 150 mililitrů
- bylinky 20 gramů (čerstvé směs )
- česnek 2 stroužky
- sýr Mozzarella 200 gramů
Postup přípravy
1. Horní část stehna vykostěte, nechte kost jen dole, v tzv. paličce. Maso se díky tomu rychleji propeče a nevysuší se. Pokud se na vykostění necítíte, stehno jen zespodu nařízněte. V míse smíchejte vývar, pivo, olej, med, sójovou omáčku, koření, sůl, pepř a do vzniklé marinády naložte kuře. Marinujte aspoň 30 minut, ideálně přes noc. Pokud maso uchováváte v lednici, vyndejte je i s marinádou hodinu před zpracováním.
2. Před grilováním připravte přílohu. Těstoviny uvařte podle návodu ve vroucí osolené vodě. Než se uvaří, udělejte hráškové pesto: v rendlíku přiveďte k varu osolenou vodu a přidejte hrášek. Vařte asi 6 minut (mražený jen 2–3 minuty), slijte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili zbytkový var a hrášek zůstal zelený. Hrášek dejte do nádoby vhodné na mixování, přidejte kešu ořechy, česnek, olej, bylinky, vývar a lehce promixujte tak, aby ve směsi občas zůstal větší kousek. Pesto vmíchejte k těstovinové rýži, nechte zchladnout a nakonec do směsi natrhejte mozzarellu.
3. Rozpalte gril nebo grilovací pánev a grilujte maso nejprve ze spodní a pak z horní strany, dokud nebude mít zlatou, křupavou, tu a tam přichycenou kůžičku. Během grilování maso potírejte zbylou marinádou. Podávejte s připravenou rýží.
Poznámka k receptu
Pod libozvučným názvem risone verde se skrývá zelená těstovinová rýže, která výborně doplňuje kořeněné kuře. Zelenou barvu získá díky hráškovému pestu.
Načítám komentáře...