KUŘE S ESTRAGONEM A CIBULOVOU OMÁČKOU
Seznam surovin
- kuřecí maso 6 kusů (stehna)
- cibule 500 gramů
- estragon 6 snítek (čerstvý)
- tymián 1 snítka (čerstvý)
- česnek 3 stroužky
- brandy 80 mililitrů
- vývar kuřecí 500 mililitrů
- ocet Balsamico 2 lžíce
- cukr třtinový 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- máslo 2 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Cibuli nakrájejte na klínky. Máslo rozpalte v hrnci se silným dnem a cibuli na něm pomalu restujte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut. Když začne zlátnout, přidejte česnek nasekaný na plátky, cukr a nechte ho zkaramelizovat. Zaprašte moukou, pak přilijte brandy, ocet a nechte odpařit alkohol. Nakonec přilijte vývar a přiveďte k varu.
2. Stehna osolte a opepřete, na pánvi rozpalte olej a opečte je ze všech stran dozlatova. Přidejte je spolu s estragonem k cibuli a hrnec dejte do trouby. Pečte v troubě předehřáté na 220°C asi 15–20 minut, dokud maso není hotové a tekutina se nezredukuje na hustou omáčku. Maso pravidelně přelévejte omáčkou. Podávejte s pečivem nebo opečenými či šťouchanými bramborami a posypané zbylým estragonem a tymiánem.
Poznámka k receptu
Estragon se ke kuřeti báječně hodí, dodá totiž jemnému masu intenzivní chuť. Když ho doplníte hustou cibulovou omáčkou přiostřenou brandy, nemá chybu.
Načítám komentáře...