Kuře s houbovou nádivkou
Seznam surovin
- kuře 1 kus
- žampiony 250 gramů
- mléko 2 decilitry
- rohlík 2 kusy (bílý)
- cibulka jarní 3 kusy
- libeček 1/2 hrsti (nasekaná nať)
- saturejka 1/2 hrsti (nasekaná)
- vejce 1 kus
- strouhanka 2 lžíce
- olej olivový 2 lžíce
- paprika sladká 2 lžičky
- paprika pálivá 1/2 lžičky
- sůl
Postup přípravy
Kuře omyjeme a osušíme. Rohlíky rozlámeme na kousky, zalijeme je mlékem a necháme rozmočit. Pak k nim přidáme vejce, polovinu očištěných žampionů nakrájených na malé kousky, libeček a saturejku a jednu očištěnou, najemno nakrájenou jarní cibulku, osolíme, nádivku dobře promícháme a zahustíme strouhankou.
Kuře omyjeme, osušíme a břišní dutinu naplníme nádivkou. Přes otvor přetáhneme kůži a sepneme ji párátky nebo kuchyňskou jehlou.
Celý povrch kuřete posypeme oběma mletými paprikami smíchanými s jednou lžící soli, kuře vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut. Pak kuře polijeme olivovým olejem, podlijeme 1 dl vody, obložíme ho zbylými žampiony nakrájenými na čtvrtky a zbylými dvěma cibulkami nakrájenými na kousky dlouhé asi 5 cm a pečeme dalších asi 40 minut, dokud kuře nezíská zlatavou kůrčičku.
Poznámka k receptu
Pokud použijete do nádivky houby z lesa, předem je krátce orestujte na troše oleje. Houby, které přidáte do pekáčku k naplněnému kuřeti, stačí jen očistit a nakrájet.
Načítám komentáře...