KUŘE S NÁDIVKOU S KUŘECÍMI JÁTRY
Postup přípravy
1. Bílky oddělte od žloutků. Housky nakrájejte na kostičky, nasypte do velké mísy a pokropte vlažným mlékem rozmíchaným se žloutky. Osolte, přidejte nasekanou pažitku a pistácie. Jablka zbavte jádřince, nakrájejte je na menší kousky a nasypte do mísy. Játra odblaňte, nakrájejte na malé kousky a přidejte k ostatním surovinám. Dobře promíchejte, osolte, případně lehce opepřete. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do nádivky.
2. Troubu předehřejte na 190 °C. Kuře osušte, odřízněte přebytečný tuk, uvnitř i zvenku dobře osolte a opepřete. Nádivku napěchujte dovnitř kuřete, zbylou upečte v pekáči nebo zapékací misce vymazané máslem. Otvor uzavřete kuchyňskými jehlami a nohy kuřete svažte kuchyňským provázkem. Položte ho do pekáče, podlijte vodou a poklaďte kousky másla.
3. Pečte za občasného polévání dozlatova, kuře o váze 1,4 kg se peče asi 70 minut. Podávejte s lehkým salátem.
Poznámka k receptu
Když nádivku dáte péct do kuřete, získáte maso i přílohu z jednoho pekáče. Pro jistotu ale jednu dávku upečte zvlášť, nádivka s bylinkami a játry je tak skvělá, že jí jinak nebude dost.
TIP: Pokud by kuře začalo rychle zlátnout, zakryjte ho alobalem a stáhněte lehce teplotu.
Načítám komentáře...