Kuřecí játra s citronem a česnekem
Seznam surovin
- kuřecí vnitřnosti 300 gramů (játra)
- těstoviny 200 gramů (vařené, např. farfalle - mašličky)
- vývar kuřecí 1 decilitr (nebo voda)
- olej olivový 0,65 decilitru
- citron 1 kus (na kůru a na šťávu)
- sýr Parmezán 25 gramů (nastrouhaný, nebo pecorino)
- smetana zakysaná 1/4 decilitru
- česnek 4 stroužky
- muškátový oříšek 1 špetka (čerstvě nastrouhaný)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- olej slunečnicový
- petržel hladkolistá (nasekaná, na posypání)
Postup přípravy
Kůru z citronu nakrájíme na proužky, zalijeme je šťávou vymačkanou z citronu a necháme 15 minut marinovat.
Játra očistíme a promícháme se lžící olivového oleje. Vložíme je do rozpálené pánve s nepřilnavým povrchem, zprudka je z obou stran opečeme tak, aby povrch byl tmavě hnědý a játra uvnitř zůstala růžová, a přeložíme je na papírový ubrousek. Do pánve s výpekem z jater přilijeme vývar nebo vodu a přivedeme k varu. Přidáme nakrájený česnek, polovinu nastrouhaného sýru, smetanu a muškátový oříšek, opepříme, omáčku rozmixujeme se zbytkem olivového oleje a dochutíme citronovou šťávou a solí.
Do malé pánve nalijeme slunečnicový olej a ohřejeme ho. Marinovanou citronovou kůru necháme odkapat, opatrně ji vložíme do zahřátého oleje a osmahneme ji. Kůra se téměř okamžitě zbarví dozlatova, takže ji ihned vyklopíme i s olejem do síta položeného nad miskou a necháme odkapat.
Játra osolíme, promícháme s čerstvě uvařenými těstovinami, rozdělíme na talíře, přelijeme teplou omáčkou, posypeme zbytkem nastrouhaného sýru, petrželkou a osmaženou citronovou kůrou a ihned podáváme.
Načítám komentáře...