Kuřecí polévka ramen
Seznam surovin
Polévka ramen:
- pórek 1 kus (rozkrojený na 4 díly)
- zázvor (kousek, čerstvý rozkrojený na plátky)
- česnek 4 stroužky (neoloupaný)
- olej (rostlinný)
- řasa kombu (kousek)
- sójová omáčka 1 lžíce
- kuřecí skelet (spařte ho vroucí vodou, a pak pečlivě promyjte pod studenou, vývar bude čirý)
- kuřecí maso (křídla spařte vroucí vodou, a pak pečlivě promyjte pod studenou, vývar bude čirý)
- sůl 1 lžička
- nudle 1 balíček (ramen uvařené)
- vejce 2 kusy (uvařená naměkko)
- cibulka jarní 2 kusy (nakrájené na velmi jemné proužky)
- sójová omáčka 1 hrnek (sójový nápoj)
Roláda:
- kuřecí maso 1,2 kilogramu (kuřecích stehenních řízků s kůží naplocho + 4 proužky masa z prsíček rozklepaných )
- sójová omáčka 1/4 hrnku
- saké 2 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- zázvor 2 lžičky (nastrouhaný)
- pepř bílý
Postup přípravy
1. V malé pánvi zalijte pórek, zázvor a česnek olejem a pozvolna smažte asi 30 až 40 minut, až vše získá tmavě hnědou barvu.
2. Řasu kombu, skelety a křidýlka zalijte (nejlépe v tlakovém hrnci) asi 2,5 litry studené vody a uveďte do varu. Vše vařte zatím odkryté a sbírejte pěnu (dokud se bude tvořit). Odstraňte řasu a pak přidejte osmažený pórek, zázvor a česnek. Hrnec uzavřete a vše vařte asi 1,5 hodiny. Vývar sceďte přes jemný cedník a z pevných součástí vymačkejte co nejvíc šťávy (vývar bude mít silnou chuť). Pak ho ještě jednou přeceďte přes velmi jemné síto do čistého hrnce Kuřecí polévka ramen a seberte případný přebytečný tuk. Tekutiny by mělo být přibližně 1,5 litru.
3. K vývaru přidejte sójovou omáčku, sůl a sójový nápoj a zlehka ho prohřejte. Nudle, vejce, jarní cibulku a plátky rolády (viz níže) rozdělte do misek a zalijte vývarem.
4. Na roládu dobře obalte řízky ve směsi sójové omáčky, saké, cukru a zázvoru a přes noc nechte v lednici. Na přibližně metr dlouhý pruh alobalu složte řízky kůží dolů, aby vznikl jakýsi obdélník asi 15cm široký. Hojně ho poprašte bílým pepřem. Nahoru položte proužky masa z prsíček. Pevně zarolujte jako balíček, až spotřebujete všechen alobal, konce pevně uzavřete a celý balíček ovažte kuchyňským provázkem.
5. Na pařáku vařte 1 hodinu. Nechte vychladnout a pak dejte přes noc do ledničky. Roládu krájejte na plátky a podávejte (třeba na doplnění polévky, ale i samostatně).
Poznámka k receptu
Slavná nudlová polévka, obvykle podávaná s plátky bůčkové rolády. Toto je její odlehčená verze – kuřecí roládu si připravte předem.
Načítám komentáře...