Kuřecí prsa na jablíčkách
Seznam surovin
- kuřecí maso 400 gramů (prsa)
- jablka 3 kusy (tvrdší a kyselejší)
- olej 3 lžíce
- máslo 20 gramů
- cibule šalotka 2 kusy
- cukr hnědý 1 lžička
- víno jablečné 150 mililitrů
- worcesterská omáčka 2 lžičky
- smetana zakysaná 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Šalotky oloupejte a nesekejte nadrobno. Rozehřejte na pánvi 1 lžíci oleje s máslem a osmahněte šalotky. Jablka omyjte a osušte, rozkrojte napůl, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je na pánev k šalotce a zasypte cukrem. Jablka občas zlehka promíchejte (dejte pozor, aby se nerozpadla), dokud cukr nezačne karamelizovat a směs hnědnout. Potom je společně se šalotkou opatrně vyndejte z pánve na talíř.
Na pánev přilijte zbytek oleje, vložte do něj oprané a osušené maso a opékejte z každé strany asi 6 minut dozlatova. Během opékání prsíčka několikrát obraťte.
Hotové maso trošku osolte, zalijte vínem a nezakryté vařte při mírné teplotě asi 10 minut. Občas ho obraťte a když je měkké, přimíchejte k němu worcesterskou omáčku a smetanu. Dochuťte solí a pepřem, přidejte jablka se šalotkou a krátce prohřejte (už nevařte).
Podávejte s pečenými bramborami nebo rýží.
Poznámka k receptu
Víno lze nahradit kuřecím vývarem.
Načítám komentáře...