Kuřecí prsa v jogurtu s nakládanými limetkami
Seznam surovin
Kuře:
- kuřecí maso 4 kusy (prsa 4x200 g)
Marináda:
- bobkový list 1 kus
- kmín 1/2 lžičky
- semínka 1/2 lžičky (koriandr)
- semínka fenyklová 1/2 lžičky
- česnek 3 stroužky (drcený)
- jogurt bílý 250 gramů
- kurkuma 2 lžičky
- paprika zauzená 2 lžičky
- sůl 1 lžička
- šťáva limetková 6 lžic
Nakládané limetky:
- limetka 2 kusy (nakrájená na tenké plátky)
- okurka salátová 1 kus (oloupaná, bez měkkého středu a nakrájená na kostičky o velikosti zhruba 2 x 2cm)
- šťáva citronová 5 lžic
- cukr krupice 4 lžíce
- paprička chilli červená 1 kus (nasekaná na drobno)
- mák 1 lžíce
- semínka dýňová 2 lžíce
- koriandr 3 lžíce (nasekaný)
Placky naan:
- droždí sušené 3 gramy
- voda 85 mililitrů (vlažná)
- cukr 1 lžíce
- mouka chlebová 250 gramů
- vejce 1 kus
- mléko 2 lžíce
- máslo 2 lžíce (rozpuštěné)
- olej (na vymazání mísy)
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
1. Na marinádu roztlučte v hmoždíři bobkový list, kmín a semínka koriandru a fenyklu. Koření promíchejte v misce s česnekem, jogurtem, kurkumou, se sladkou uzenou paprikou, solí a s limetovou šťávou. Do marinády vložte kuře, promíchejte a nechte 4 až 8 hodin odležet.
2. Na nakládané limetky promíchejte v misce plátky limet s okurkovými kostičkami. V kastrolu svařte citronovou šťávu, cukr, chilli papričku, mák a dýňová semínka na lehký sirup a přelijte jím limety s okurkou.
3. Mezitím připravte chlebové placky naan. Droždí rozdrobte do vlažné oslazené vody, promíchejte a nechte vykynout. Kvásek vlijte do mouky v míse, přidejte vejce, mléko, máslo a sůl a hněťte zhruba 8 minut, až vznikne hladké pevné těsto. Vyklopte ho do mísy vymazané olejem, přikryjte potravinářskou fólií a nechte přibližně 1 hodinu kynout.
4. Vykynuté těsto rozdělte na 8 až 12 stejně velkých dílů, z každého vytvarujte placku. Gril rozehřejte na 180°C a navrch položte pečicí tál. Placky potřete máslem a opékejte je na tálu z obou stran zhruba 3 až 4 minuty.
5. Kuře zbavte přebytečné marinády, také ho položte na tál a grilujte 8 až 12 minut z obou stran, aby uvnitř zůstalo měkké a získalo křupavou kůrčičku. Servírujte na talířích s plackami naan a marinovanými limetkami posypanými pokrájenými lístky koriandru.
Poznámka k receptu
Jogurtová marináda dodá libovému kuřecímu masu pěknou šťavnatost a kořenicí směs pak skvělou a neobvyklou chuť.
Načítám komentáře...