Kuřecí prsíčka s omáčkou a houbami
Seznam surovin
- sýr polotvrdý 80 gramů (Gouda nebo Eidam)
- špenát 100 gramů (listový)
- olej slunečnicový 2 lžíce
- sůl
- kuřecí maso 4 kusy (prsa)
Na omáčku:
- olej olivový 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- kmín (mletý)
- sůl
- houby nakládané 250 gramů
- smetana na vaření 2 decilitry
- vývar masový 2 decilitry
- víno bílé 1,5 decilitru
- máslo 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- máslo pomazánkové 2 lžíce
Postup přípravy
Na rozpáleném másle orestujeme na plátky nakrájené oloupané česneky, zaprášíme moukou a za stálého míchání necháme zpěnit. Základ zalijeme studeným vývarem a vínem a mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Zjemníme ji smetanou a pomazánkovým máslem, za občasného promíchávání pozvolna vaříme asi 20 minut a nakonec dochutíme solí.
Rozmražená prsíčka prořízneme a naplníme kouskem sýru a listy krátce povařeného a prudce zchlazeného špenátu. Otvor zajistíme párátkem, osolíme a maso zprudka opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Maso přendáme do pekáčku, přelijeme výpekem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C 18 minut.
Houby zprudka orestujeme na olivovém oleji, mírně osolíme, posypeme kmínem a necháme ve vlastní šťávě přejít varem. Omáčku rozdělíme na talíře, přidáme rozkrojenou porci masa tak, aby byla vidět mozaika, a doplníme houbami.
Poznámka k receptu
Pokrm podávejte s vídeňskými nebo karlovarskými knedlíky, popř. s rýží.
Načítám komentáře...