Kuřecí roláda s kuskusem
Seznam surovin
- kuskus 100 gramů
- vývar kuřecí 175 mililitrů
- máslo 50 gramů
- cibule 1 kus
- česnek 1 stroužek
- ořechy piniové 100 gramů
- meruňky 140 gramů (sušené)
- petržel hladkolistá 1 hrst (nasekaná)
- máta 2 lžíce (čerstvá, nasekaná, nemusí být)
- šťáva citronová 1 lžíce
- vejce 1 kus
- sůl
- slanina 16 plátků (prorostlá)
- kuřecí maso 6 plátků (prsní řízky)
Postup přípravy
Kuskus nasypeme do vhodné mísy, zalijeme ho vroucím kuřecím vývarem, zakryjeme fólií, necháme 5 minut stát a pak ho načechráme vidličkou.
V pánvi rozehřejeme polovinu másla, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, orestujeme je za stálého míchání asi 5 minut a odstavíme z ohně. Piniové oříšky krátce orestujeme na suché pánvi dozlatova a přidáme je spolu s cibulí a česnekem ke kuskusu. Pak přidáme omyté a nasekané sušené meruňky, petrželku s mátou, citronovou šťávu a lehce rozšlehané vejce, podle chuti osolíme, dobře promícháme a necháme vychladnout.
Plátky slaniny přejedeme po délce tupou hranou nože, abychom je lehce roztáhli do délky. Pak je rozložíme na potravinovou fólii vhodnou na pečení vedle sebe tak, aby se lehce překrývaly a vytvořily obdélník. Kuřecí řízky opatrně rozklepeme mezi dvěma fóliemi na plátky silné asi 1 cm a rozložíme je na slaninu tak, aby mezi masem nebyly mezery a po stranách zůstal asi 2 cm volný pruh. Maso lehce osolíme, rozetřeme na něj podél spodní delší strany připravenou kuskusovou náplň a maso i s náplní pomocí fólie opatrně zavineme do rolády. Pevně ji do fólie zabalíme, fólii na okrajích zavážeme a roládu necháme nejméně 2 hodiny nebo i přes noc odležet v chladu.
Zabalenou roládu položíme spojem dolů do pekáčku a vložíme ji na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Pak z ní odstraníme fólii, roládu potřeme zbylým máslem a pečeme ještě 20 – 30 minut, dokud není roláda propečená i uvnitř (náplň uvnitř musí být horká). Během pečení roládu podle potřeby podléváme horkou vodou.
Poznámka k receptu
Roládu si můžete připravit i na piknik. Celou vychladlou roládu zabalte do alobalu a uložte do druhého dne v chladničce. Pak ji nakrájejte na plátky silné 1 cm a uložte je do uzavíratelné krabičky. Pro větší jedlíky můžete přibalit i nakrájené pečivo.
Načítám komentáře...