Kuřecí stehýnka s tmavou čokoládou
Seznam surovin
- kuřecí maso 4 kusy (stehna)
- rajčata 2 kusy (oloupaná)
- paprika červená 1 kus
- pórek 1 kus
- cibule červená 2 kusy
- rozinky 1 hrst
- švestky sušené 1 hrst
- koriandr 1 hrst (čerstvý, nasekaný )
- mandlové lupínky 4 lžíce
- olej olivový 2,5 lžíce
- čokoláda hořká 20 gramů (kvalitní)
- limetka 1 kus (šťáva a kůra)
- tequila 1/2 decilitru
- česnek 4 stroužky
- oregano 1 lžička (sušené)
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- paprička chilli červená 4 kusy (sušená, bez semínek)
- hřebíček 1 lžička (drcený)
- pepř cayenský 1/4 lžičky
- sůl
Postup přípravy
Celá kuřecí stehna rozdělíme v kloubu na dvě části, omyjeme je, osušíme a osolíme. Tequillu smícháme s limetkovou šťávou, nastrouhanou limetkovou kůrou a nasekaným koriandrem. To této směsi naložíme připravená stehna a necháme je v chladu odležet.
Cibule oloupeme a nakrájíme na klínky a osmahneme je spolu s oloupaným nakrájeným česnekem a nakrájenými chilli papričkami v pekáčku na rozehřátém oleji. Vložíme kousky kuřete a zprudka je ze všech stran osmahneme. Přidáme mandle, propláchnuté rozinky a švestky, nakrájená oloupaná rajčata, nakrájenou papriku zbavenou semínek, omytý a očištěný pórek nakrájený na špalíčky, oregano, hřebíček, skořici a pepř, osolíme a podlijeme vodou. Pekáček zakryjeme poklicí, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Během pečení maso přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme vodou.
Z pekáčku odstraníme poklici a maso dále pečeme, aby získalo hezkou zlatavou barvu. Nakonec do šťávy k masu vmícháme na kousky nakrájenou čokoládu a necháme ji rozpustit. Vše vyjmeme z trouby, necháme asi 2 minuty stát a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Jako přílohu podávejte vařené brambory nebo čerstvé pečivo.
Načítám komentáře...