KUŘECÍ SUPREME S DIPEM A SALÁTEM TABBOULEH
Seznam surovin
Kuře:
- kuřecí maso 5 kusů (prso supreme s kůží)
- tymián 1 snítka (čerstvý)
- citronová kůra (z 1 citronu)
- limetková kůra (z 1 limety)
- olej slunečnicový 2 lžíce
- pepř bílý 1 lžička
- cukr krupice 1 lžička (menší)
- sůl 1 lžíce (větší)
Salát:
- bulgur 250 gramů
- rajčata 2 kusy
- petržel hladkolistá 40 gramů
- máta 20 gramů (čerstvá)
- šťáva citronová 35 mililitrů (z 1 citronu)
- olej slunečnicový 3 lžíce
- okurka salátová 1/2 kusu
- cibule bílá 1 kus (malá)
- česnek 2 stroužky
- jogurt bílý 250 gramů
- koření chilli (dle chutí)
- sůl
- pepř bílý
Postup přípravy
1. Připravte maso: pokud můžete, párkrát do něj udeřte tenderizérem (bude křehčí a koření se dostane všude). Ze soli, pepře a cukru připravte suchou marinádu a maso v ní ze všech stran obalte, pak je posypte pár lístky tymiánu a nastrouhanou citrusovou kůrou. Marinujte ideálně do druhého dne v lednici, nebo alespoň 2 hodiny při pokojové teplotě. Nakonec maso potřete olejem a grilujte – nejdřív kůží dolů – na rozpá- leném grilu (zabere to asi 10–12 minut). Před podáváním nechte aspoň 3 minuty odpočinout pod alobalem mimo gril.
2. Bílý jogurt promíchejte s trochou soli, pepře, případně s chilli. Dip před podá- váním vychlaďte. Bulgur dejte do vyšší misky, osolte, opepřete a zalijte téměř dvojnásobkem vroucí vody nebo drůbežího vývaru. Misku pečlivě přiklopte. Počkejte, dokud bulgur nevsákne veškerou vodu – bude to trvat asi 20 minut.
3. Mezitím smíchejte olej s citronovou šťávou, špetkou pepře a česnekem utřeným se solí. Rajčata na spodní straně nařízněte do kříže, krátce spařte ve vroucí vodě a ihned zchlaďte ve studené. Pak je oloupejte a spolu s okurkou nakrájejte na malé kostky. Bylinky nakrájejte nadrobno a cibuli na jemné kostičky. Pokud v bulguru zůstalo trochu vody, teď ji slijte. Nakonec do bulguru vmíchejte rajčata, okurku, bylinky, ochucený olej i jogurt. Podle potřeby dochuťte. Před podáváním nechte salát odležet a vychladit. Podávejte s odpočatým kuřecím masem.
Načítám komentáře...