Kyjevský kotlet
Seznam surovin
Na 4 porce :
- kuřecí maso 4 kusy (prsní řízky)
- máslo 120 gramů
- kopr 1 hrst (najemno nasekaný)
- petrželka velkolistá 1 hrst (najemno nasekaná)
- mouka pšeničná hladká (na obalení)
- vejce 2 kusy
- strouhanka (na obalení)
- olej řepkový (na smažení)
- okurka salátová (plátky k podávání)
- salát (plátky k podávání)
- rajčata (plátky k podávání)
- sůl
- pepř
Cibulové hranolky:
- brambory 8 kusů (středně velké)
- cibule 1 kus (vétší)
- olej řepkový (na smažení)
- sůl
Postup přípravy
1. Změklé máslo v misce promíchejte s bylinkami a se solí. Ze vzniklého bylinkového másla vytvořte krychličku a dejte ji přibližně na hodinu zpevnit do ledničky.
2. Kuřecí řízky rozklepejte na asi 1,5cm vysoký plát (můžete je také rozkrojit a pak teprve rozklepávat, ale paní Olga je poctivě naklepává celé). Osolte je a opepřete. Bylinkové máslo rozkrojte na čtyři špalíčky.
3. Do středu každého plátku masa vložte špalíček bylinkového másla a následně maso stočte do pevného závitku.
4. Každou takto vzniklou rolku potom obalte v hladké mouce, dále v prošlehaných vajíčkách a nakonec ve strouhance. Ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku (nejlépe ve fritovacím hrnci) je smažte asi 15 minut.
5. Cibulové hranolky: Brambory oloupejte a pokrájejte na přibližně stejně velké hranolky. Opláchněte je pod tekoucí vodou a pak opravdu důkladně osušte. Restujte je za stálého promíchávání ve středně rozpáleném tuku.
6. Oloupanou cibuli nakrájejte na nudličky. Až brambory na pánvi začnou zlátnout, přisypte k nim cibuli a posledních asi 5 minut ji restujte společně s nimi. Hranolky s cibulkou odstavte, osolte a podávejte s našikmo překrojeným kuřecím závitkem a bohatou oblohou z čerstvé zeleniny. Pokud chcete být styloví, pak si před jídlem připijte 50 gramy ruské vodky!
Poznámka k receptu
Přestože název odkazuje k ukrajinskému hlavnímu městu, byl tento recept podle ruského historika Viliama Pochlebkina vytvořen začátkem 20. století v jednom moskevském restaurantu. Ve starších receptech se také do řízku zapichovala kůstka, která ho měla připodobnit k vepřové kotletě.
Načítám komentáře...