Malayský kuřecí rendang
Seznam surovin
Pasta:
- sambal oelek 3 lžíce
- cibule šalotka 7 kusů
- česnek 4 stroužky
- zázvor 30 gramů
- koriandr 2 lžíce
- kmín římský 1 lžíce
- kurkuma 1 lžíce
- olej slunečnicový 2 lžíce
Rendang:
- kuřecí maso 1 kilogram (prsní nebo stehenní řízky )
- kokosové mléko 800 mililitrů
- kokos 50 gramů
- citronová tráva 3 snítky
- kafírové listy 4 kusy
- pandánový list 1 kus (lze vynechat)
- hřebíček 4 kusy
- skořice 1 kus
- badyán 2 kusy
- kardamom 4 kusy (černý)
- tamarindová pasta 1 lžíce
- cukr třtinový 1 lžíce (nebo palmový)
- olej (na smažení)
- sůl
Postup přípravy
1. Začněte přípravou pasty: nasekejte šalotky, zázvor a česnek. Dejte je do foodprocessoru spolu s kořením, olejem a pastou sambal oelek. Rozmixujte na jemnou pastu.
2. Rozpalte pánev a nasucho na ní opražte kokos do zlatova. Kuře nakrájejte na kousky zhruba o velikosti 2x2 cm. Citronovou trávu roztlučte paličkou na maso tak, aby se z ní uvolnilo co nejvíce vůně.
3. Ve větším hrnci rozpalte olej a smažte na něm připravenou pastu asi 2 minuty. Přidejte kuře, koření, cukr, sůl, tamarindovou pastu, kokosové mléko a opražený kokos. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen. Pomalu vařte, dokud není kuře hotové a omáčka nezhoustne – pravidelně míchejte. Dochuťte cukrem, solí a podávejte s jasmínovou rýží.
Poznámka k receptu
Rendang je podle televizní stanice CNN jedním z padesátky nejchutnějších jídel na světě. Pochází ze Sumatry, ale přivlastňuje si jej celá jihovýchodní Asie. Většinou se vaří s hovězím masem a táhne se na plotně několik hodin. Verze s kuřecím je rychlá, ovšem neméně vynikající.
Načítám komentáře...