Maqlubi - obrácený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Seznam surovin
- lilek 500 gramů
- kuřecí maso 500 gramů (vykostena spodni stehna)
- cibule 2 kusy
- cizrna 4 hrsti (sterilovana)
- rýže 2 hrnky (1 hrnek = 200 ml)
- nové koření 1 lžička (mlete)
- kardamom 1/2 lžičky (mlety)
- šafrán 1 špetka (suseny)
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- sůl
- pepř
- olej olivový
Postup přípravy
Rýži dobře propláchneme, necháme odkapat, přidáme kardamom, nové koření, šafrán - promícháme a na trošce olivového oleje (na pánvi) opečeme.
Neoloupaný lilek nakrájíme na plátky (cca 1 cm), posolíme a necháme 20 minut vypotit. Poté ho ubrouskem osušíme , obalíme v mouce a osmažíme dozlatova.
Cibuli nakrájíme na kostičky, na olivovém oleji necháme zesklovatět, přidáme na větší kousky pokrájené kuřecí maso a krátce orestujeme (necháme zatáhnout). V této fázi maso osolíme a opepříme
Do hrnce s vyšší okrajem dáme masovou směs, tu poklademe plátky osmaženého lilku, posypeme cizrnou a nakonec vše zasypeme opraženou rýží. Nemícháme. Jednotlivé vrstvy dobře prosolíme. Přidáme studenou vodu, tak 2 cm nad úroveň rýže a pod pokličkou (na mírném ohni) dusíme do mekka, zhruba 50 minut. Podle potřeby lehce podléváme vodou.
Po uplynutí doby sundáme pokličku, hrnec přikryjeme větším podnosem nebo talířem, obrátíme dnem vzhůru a takto necháme 20 minut odpočinout. Poté hrnec opatrně sundáme.
Podavame se zeleninovym salatem a kopeckem zakysane smetany nebo bileho jogurtu.
Poznámka k receptu
Maqlubi je jídlo arabské kuchyně. Můž se připravovat z kuřecího, krůtího, telecího či jehněčího masa. Vedle lilku se dá přidat mrkev, květák, nakrájené brambory. Ovsem to je již moderní verze Maqlubi. Původní obsahuje pouze lilek.
Načítám komentáře...