Marocké kuře na kuskusu
Seznam surovin
- kuřecí maso 4 porce (prsa s kůží)
- skořice 1 lžička (mletá)
- koriandr 1 lžička (mletý)
- olej 1 lžíce (arganový Argand´Or)
- olej olivový 1 lžíce
- kurkuma 1/2 lžičky (mletá)
- kardamom 1/4 lžičky (mletý)
- kmín 1/4 lžičky (mletý)
- pepř černý (čerstvě mletý)
- sůl
- citron 1 kus (nakrájený na čtvrtky)
- kuskus 300 gramů
Postup přípravy
V misce smícháme koření s olejem, přidáme sůl a pepř. Směsí potřeme kuřecí prsa, opatrně je naskládáme na plech a po okrajích masa rozprostřeme měsíčky citronu. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme 30 minut. Po vyndání z trouby necháme maso 10 minut odležet.
Kuskus: Kuskus nasypeme do hrnce či mísy, přelijeme vroucí vodou podle návodu na obalu a necháme odstát. Když nabobtná, zlehka ho promícháme vidličkou, přidáme špetku soli a ochutíme kapkou arganového oleje.
Poznámka k receptu
Kuskus ochucený arganovým olejem se skvěle hodí jako příloha i k rybám, zelenině či jen tak samotný. Tato kombinace je oblíbeným lehkým marockým jídlem.
Arganový olej je jeden z nejvzácnějších olejů na světě. Získává se pomocí procesu tradičního ručního lisování, díky kterému jsou zachovány veškeré účinné látky. Arganový olej tak působí jako zdroj přírodních antioxidantů, podporuje kardiovaskulární systém, stimuluje lymfatický systém a příznivě ovlivňuje kvalitu vlasů, pokožky i nehtů. Díky obsahu nenasycených tuků napomáhá arganový olej udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá i v prevenci kardiovaskulárních onemocnění či cukrovky. Využít se dá při přípravě studených i teplých pokrmů. Ideální je do salátů a pomazánek, hodí se však i k přípravě pečených a grilovaných jídel a skvěle doplňuje ryby a mořské plody, orientální pokrmy ale i sladké dezerty. Kvalitní arganový olej je značky Argand´Or, o čemž svědčí i jeho certifikáty kvality a podpora marockého velvyslanectví.
Načítám komentáře...