Mladá kuřátka s jarní zeleninou
Seznam surovin
- kuře 4 kusy (velmi mladá kuřata)
- zelenina 700 gramů (mrkev, cukety, hrášek, tuřín)
- vývar kuřecí 125 mililitrů
- smetana zakysaná 200 gramů
- víno bílé 150 mililitrů (suché )
- olej olivový 1 lžíce
- strouhanka 5 lžic (z tmavého pečiva)
- petržel kadeřavá/kudrnka 5 lžic ( nakrájená )
- pažitka 5 lžic
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžičky
- sůl
- pepř
Postup přípravy
V misce smícháme strouhanku s 1/3 zakysané smetany, 2 lžícemi petrželky a 2 lžícemi pažitky. Směs osolíme, opepříme a vtěsnáme do dutiny mezi masem a kůží prsou kuřat. Kuřata na pekáči potřeme olejem, osolíme a opepříme. Kuřátka pečeme v troubě předehřáté na 220 °C 30 - 35 minut.
Zeleninu rozložíme v jedné vrstvě do zapékací mísy, posypeme polovinou zbývajících bylinek a podlijeme kuřecím vývarem. Misku přikryjeme alobalem a dusíme 25 - 30 minut doměkka. Zbylou šťávu slijeme do misky. Zeleninu a kuřata udržujeme v teple.
Z vypečené šťávy sesbíráme nadbytečný tuk a přilijeme šťávu ze zeleniny. Kukuřičný škrob rozpustíme ve víně a společně se zbývající zakysanou smetanou vyšleháme do šťávy. Za stálého míchání přivedeme k varu a poté vmícháme zbývající bylinky.
Kuřata na talířích obložíme zeleninou, přelijeme omáčkou a podáváme s bílým křupavým pečivem.
Poznámka k receptu
Kuřátka jsou vynikající také s pečenými novými bramborami. Pokud kuřata před pečením potřete trochou smetany, upečou se dozlatova a dokřupava.
Načítám komentáře...