PAELLA VALENCIANA
Seznam surovin
- rýže 400 gramů (Arborio nebo Calasparra)
- kuřecí maso 4 kusy (stehenní řízky)
- klobása chorizo 150 gramů
- slanina anglická 100 gramů
- krevety 16 kusů (čerstvé)
- paprika žlutá 1 kus
- cibule červená 2 kusy
- česnek 4 stroužky
- víno bílé 150 mililitrů
- vývar kuřecí 750 mililitrů
- citron 1 kus
- šafrán 0,1 gramu
- paprika sladká 1 lžička
- kmín římský 1 lžička (drcený)
- petržel hladkolistá 1 hrst
- olej olivový 6 lžic
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Kuřecí maso odblaňte a nakrájejte na kousky, zakápněte citronovou šťávou a přidejte i kůru. Krevety zbavte hlavy a oloupejte, slávky propláchněte pod vodou, zbavte vousů, ty otevřené vyhoďte (pokud jsou jen pootevřené, zkuste je lehce zavřít, pokud se znovu neotevřou, použijte je). Chorizo nakrájejte na kolečka, slaninu na špalíčky, papriky na kostičky, cibuli na klínky a česnek na plátky.
2. V pánvi na paellu nebo ve velké hlubší pánvi rozpalte polovinu oleje. Opečte chorizo a slaninu, pak přidejte kuře a zprudka orestujte. Přidejte cibuli a česnek, opečte a vsypte rýži. Opékejte ji, dokud nezprůsvitní, pak ji zasypte kořením, promíchejte a zalijte vínem. Nechte ho odpařit a přilijte polovinu vývaru.
3. Nechte směs 10 minut vařit a přidejte papriky, krevety a slávky, zalijte zbylým vývarem, přiklopte a vařte, dokud rýže nezměkne a vývar se nevstřebá, mělo by to trvat asi 5–10 minut. Paellu ihned podávejte posypanou nasekanou petrželkou.
Poznámka k receptu
Za své jméno vděčí pánvi se dvěma uchy, které se říká paellera. Paella se ve Španělsku vaří už od 17. století a její podstatou je bohatost. Přidejte klidně zelené fazolky, kukuřici, artyčoky nebo kalamáry, případně mořské plody nahraďte králíkem a bůčkem, vytvoříte tak méně známou variantu ze španělského vnitrozemí.
Načítám komentáře...