Pálivé karibské kuře s grilovaným ananasem
Seznam surovin
- kuřecí maso 4 kusy (stehna)
- sójová omáčka 120 mililitrů
- šťáva pomerančová (z 1 pomeranče)
- ocet Balsamico 2 lžíce
- olej slunečnicový 40 mililitrů
- cukr krupice 3 lžíce
- paprička chilli červená 1 kus
- česnek 1 stroužek
- zázvor (kousek velký jako stroužek česneku)
- tymián 1 snítka
- rozmarýn 1 snítka
- skořice 1 kus (celá)
- hřebíček 1 kus
- bobkový list 1 kus
- muškátový oříšek 1 špetka
- ananas 1 kus
- sůl
Postup přípravy
1. Stehna vykostěte. Můžete odstranit všechny kosti nebo jen tu horní a paličku nechat vcelku. V míse smíchejte sůl, sójovou omáčku, pomerančovou šťávu, balzamikový ocet, olej, cukr, nadrobno nakrájenou chilli papričku, prolisovaný česnek a zázvor, nasekané lístky tymiánu a rozmarýnu, bobkový list, hřebíček, muškátový oříšek a rozlomenou skořici. Promíchejte a do směsi naložte maso. Nechte marinovat v lednici 24 hodin.
2. Maso vyjměte z marinády. Tu vlijte do rendlíku, vyjměte kousky koření, přiveďte k varu a zredukujte na hustou šťávu. Rozpalte gril, udržujte spíše střední žár. Vyrovnejte na rošt stehýnka a přiklopte. Touto metodou „nepřímého grilování“ pečte maso asi 30 minut.
3. Ananas oloupejte, vykrojte střed, nakrájejte na kolečka a přidejte k masu na posledních 10 minut tepelné úpravy. Podávejte s ananasem a přelité šťávou.
Poznámka k receptu
Tohle kuře je pro obyvatele Karibiku to, co pro nás svíčková – oblíbené slavnostní jídlo, které připravují hostům. Maso se griluje pomalu a do křupava
MARINOVÁNÍ 24 HODIN
Načítám komentáře...