Pečená kuřecí prsa s cibulkou a ovocem
Seznam surovin
- kuřecí maso 1 kilogram (prsa s kostí a kůží)
- koření (na pečené kuře)
- máslo 2 lžíce
- cibule červená 2 kusy (velká)
- cukr hnědý 2 lžíce
- jablka 1 kus (střední, např. Granny Smith)
- hrušky 1 kus (střední)
- česnek 1 stroužek
- ovoce sušené 1/3 hrnku (brusinky, třešně nebo rozinky)
- rozmarýn 1,5 lžičky (čerstvý, nasekaný nebo 3/4 lžičky sušeného)
- pepř černý 1/2 lžičky (mletý)
- džus brusinkový 1/4 hrnku
- sherry suché 2 lžíce
- máslo (na vymazání pekáčku)
Postup přípravy
Kuřecí prsa rozkrojíme na půlky, důkladně do nich vetřeme koření na pečené kuře a položíme je kůží nahoru do pekáčku vymazaného máslem. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 30 – 35 minut (maso nesmí zůstat uvnitř růžové).
Mezitím ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla. Přidáme oloupané a na měsíčky nakrájené červené cibule a na mírném plameni opékáme za občasného promíchání asi 15 minut, dokud není cibule měkká. Pak přidáme hnědý cukr a za stálého míchání vaříme ještě asi 5 minut, dokud cibule nezačne zlátnout.
Jablko a hrušku oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme je nahrubo a přidáme do pánve k cibuli. Přimícháme utřený stroužek česneku, sušené ovoce, rozmarýn a mletý pepř a vaříme pod pokličkou za občasného promíchání 5 minut. Pak vmícháme brusinkový džus a sherry a ještě povaříme asi 4 minuty, dokud se neodpaří polovina tekutiny.
Upečená kuřecí prsa přeložíme na servírovací mísu, rozdělíme na ně připravenou cibulovou směs a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Kuřecí prsa podávejte s vařenými či pečenými bramborami nebo s vařenou rýží.
Brusinkový džus můžete nahradit suchým bílým vínem. Tím lze nahradit i suché sherry.
K takto upravenému kuřecímu masu se výborně hodí zelené fazolky vařené v páře.
Načítám komentáře...